O ieșeancă a câștigat dreptul să se pensioneze la 65 de ani. Instanța a decis că femeile nu pot fi obligate să iasă mai repede la pensie decât bărbații

O ieșeancă a câștigat dreptul să se pensioneze la 65 de ani. Instanța a decis că femeile nu pot fi obligate să iasă mai repede la pensie decât bărbații

O femeie din Iași a dat în judecată instituția la care lucra după ce a fost scoasă la pensie, deși și-ar fi dorit să mai lucreze. Justiția i-a dat dreptate și, astfel, și-a recăpătat locul de muncă.

Femeia lucra la Oficiul Judeţean de Zootehnie din Copou încă din 1978 până în septembrie 2019 când a împlinit 61 de ani și 2 luni, vârsta legală de pensionare. Deși a depus cerere de prelungire pentru încă un an, aceasta i-a fost respinsă și ”s-a dispus încetarea raportului de serviciu, prin pensionare”, relatează Ziarul de Iași.

ADVERTISING

În acest sens, ea a apelat la justiție, insistând că prin emiterea deciziei de pensionare s-a încălcat principiul egalității de tratament, întrucât femeile sunt obligate să iasă mai repede la pensie decât bărbații.

Tribunalul i-a dat dreptate, raportându-se la cadrul legislativ european și subliniind că pensionarea femeii la altă vârstă decât bărbatul trebuie să reprezinte rezultatul voinței acesteia.

"O reglementare naţională care prevede că raportul de muncă încetează prin împlinirea vârstei de pensionare, stabilită în mod diferit în funcţie de sexul lucrătorului, constituie o discriminare directă, interzisă.

ADVERTISING

Din perspectiva jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, rezultă că, deşi statelor membre le este permis să stabilească vârste de pensionare diferite pentru femei şi bărbaţi, o reglementare precum cea din dreptul intern care prevede încetarea automată a raportului de serviciu la împlinirea vârstei de pensionare, diferită în funcţie de sex, constituie discriminare directă", au precizat judecătorii.

Astfel, Tribunalul a decis ca ieșeanca să fie rengajată pe același post până la 65 de ani.

ADVERTISING

Sentința nu este definitivă și este analizată de Curtea de Apel.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇