Nicușor Dan, după discuția cu Ciucă: N-am cerut bani pentru 2021. Dar dacă nu primim ajutor de la Guvern în ianuarie, vom avea probleme!

Nicușor Dan, după discuția cu Ciucă: N-am cerut bani pentru 2021. Dar dacă nu primim ajutor de la Guvern în ianuarie, vom avea probleme!

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a discutat, sâmbătă dimineață, cu premierul Nicolae Ciucă despre posibilitatea ca Guvernul să dea bani Primăriei Municipiului București pentru a o ajuta să plătească încălzirea populației, în iarna care urmează.

Nicușor Dan a anunțat anterior că are nevoie de 968 de milioane de lei de la Guvern pentru a putea achita subvenția la încălzire, în iarna care urmează.

Noul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, a susținut că bani pentru sprijinul PMB ar fi, dar că asta nu înseamnă că îi va și da unui primar care „nu e gospodar”.

ADVERTISING

Așa că momentan nu e clar cu cât va sprijini Guvernul Primăria Capitalei pentru plata încălzirii.

Nicușor Dan a vorbit, sâmbătă, la Guvern, cu premierul Nicolae Ciucă, pe această temă. Și n-a obținut nicio promisiune pentru o sumă certă.

„Noi nici nu am cerut bani, am fost foarte oneşti. După cum ştiţi, au existat mai multe discuţii prin intermediul Asociaţiei Municipiilor şi în mod foarte onest, primăriile care nu de plată facturi în 2021, facturile noastre pe noiembrie, cea din noiembrie se plăteşte în ianuarie, cea din decembrie o plătim în februarie. Nu am cerut bani pentru anul ăsta, în schimb am spus şi fostului prim-ministru şi actualului prim-ministru că vom avea o mare dificultate în ianuarie 2022”, a precizat Nicușor Dan.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat de jurnaliști dacă are bani pentru încălzire la bugetul Capitalei - pentru eventualitatea în care, până în ianuarie 2021 nu se va adopta un buget de stat - Nicușor Dan a precizat:

„Bun. Eu, după cum ştiţi, şi după cum domnul ministru al Finanţelor, când am preluat acest mandat, am preluat o datorie de trei miliarde de lei, da? Avem un buget de… care o să vedem execuţia în funcţie de banii pe care o să îi primim în decembrie, o să avem nişte venituri totale de 4,4-4,5 miliarde lei.

Din aceşti bani, am plătit cam un miliard din datoriile acumulate de fosta administraţie, am mai rămas cu datorii, dar care, spre deosebire de fosta administraţie, am reuşit să le eşalonăm astfel încât să fim solvabili în piaţă.

ADVERTISING

Faptul că la un moment dat avem 40 sau 60 de milioane de lei în cont nu înseamnă nimic, în condiţiile în care avem încă datorii. Totul este să ne uităm la cifrele macro şi să vedem că o subvenţie, care practic ar trebui să se dubleze, anihilează orice şansă de dezvoltare a oraşului ăsta”, a mai precizat Nicușor Dan.

Nicușor Dan a anunțat, încă de vineri, că își dorește o scumpire a gigacaloriei pentru populație de circa 70%, de la 164 lei per unitate (cât plătesc bucureștenii acum) la 208 de lei. Majorarea de preț este susținută de PNL și PMB, dar nu și de USR și PSD.

Oricum, a mai spus Nicușor Dan, majorarea prețului pentru populație are doar rostul de a diminua cuantumul sprijinului de care Primăria Capitalei are nevoie de la Guvern. Fără acest sprijin, însă, nici primăria și nici bucureștenii nu vor putea suporta costurile încălzirii centralizate, în iarna care urmează.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇