USR nu votează creșterea prețului gigacaloriei în București, dacă Nicușor Dan nu vine cu un plan concret

USR nu votează creșterea prețului gigacaloriei în București, dacă Nicușor Dan nu vine cu un plan concret

Reprezentanții USR în Consiliul General al Municipiului București nu vor vota hotărârea prin care Nicușor Dan vrea să stabilească prețul gigacaloriei, până când primarul Capitalei nu vine cu explicații suplimentare, anunță Vlad Voiculescu, președintele USR București.

USR București nu susține explozia prețului gigacaloriei în prag de iarnă. Primarul general nu a prezentat un plan pentru gestionarea crizei apei calde și a căldurii în București. Sistemul de încălzire de stat al Bucureștiului este total falit. Furnizează apă caldă și căldură cu țârâita, iar asta pe bani foarte mulți, acoperiți din subvenții care consumă un sfert din bugetul Bucureștiului. Țevile sunt în așa hal de găurite încât peste 2.000 de tone de apă fierbinte sunt pompate în fiecare oră în solul Bucureștiului. Mii de bucureșteni nu au opțiunea de a se debranșa și sunt obligați să suporte toate consecințele dezastrului termoficării din București.

ADVERTISING

Nicușor Dan, atunci când cere votul USR București pentru creșterea prețului apei calde și căldurii, trebuie să prezinte în fața bucureștenilor un plan pentru termoficarea din București: pentru depășirea actualei crize generate de creșterea prețurilor energiei și pentru investiții.

În lipsa unei strategii și a oricărui suport din partea Guvernului, bucureștenii ar fi obligați să suporte atât incompetența de zeci de ani a administrației Bucureștiului, cât și incapacitatea PMB de a accesa fonduri guvernamentale în această problemă. Este inadmisibil ca Primăria Bucureștiului să nu obțină nicio susținere din partea guvernului, așa cum alte primării din țară deja au primit”, spune președintele USR București.

ADVERTISING

Vlad Voiculescu are patru cerințe pentru Nicușor Dan, dacă primarul vrea să conteze pe voturile USR în Consiliul General:

”1. Să prezinte public ce sumă a obținut de la Guvernul PNL pentru încălzirea bucureştenilor pentru această iarnă;

2. Să își asume public o strategie de ieşire din această criză, din care să reiasă clar la ce prețuri se pot aștepta bucureștenii pentru apă caldă și căldură;

3. Să își asume public un plan de investiții concret, etapizat cu termene, în care să fie incluse centrale de cvartal în zonele cele mai afectate de la capătul coloanei, centrale care să fie operate în parteneriat și cu fonduri de la primăriile de sector;

ADVERTISING

4. Să prezinte măsuri prin care persoanele vulnerabile să fie protejate de această criză a termiei, suplimentar față de ce oferă legea consumatorului vulnerabil”, spune liderul USR București.

Anunțul vine în contextul în care Nicușor Dan ar fi vrut adoptarea unei hotărâri de Consiliu General, săptămâna următoare, pe 26 noiembrie, pentru stabilirea noului preț al gigacaloriei.

Nicuşor Dan a menţionat că preţul pe care bucureştenii îl plătesc va fi stabilit printr-o hotărâre de Consiliu General. El şi-a exprimat speranţa ca înaintea şedinţei respective, Guvernul să informeze Municipalitatea în legătură cu ajutorul pe care poate să îl ofere.

"Ceea ce bucureştenii trebuie să ştie este că preţul pe care ei îl plătesc este stabilit printr-o hotărâre de Consiliu General şi atât timp cât noi nu modificăm acea hotărâre de Consiliu General, preţul rămâne cel care este stabilit în momentul acesta, adică 164 de lei. O să vedem, posibil, la sfârşitul acestei luni, în şedinţa de Consiliu General, să modificăm acest preţ pe care cetăţenii îl plătesc.

Numai că dacă facem asta la sfârşitul lui noiembrie, asta se va aplica pe factura începând cu decembrie, care se plăteşte în februarie. Înainte de asta, sperăm să avem toate răspunsurile de la Guvern, să vedem în ce măsură ei pot să ne ajute cu parte din subvenţie", a spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇