Nicușor Dan a cerut 920 de milioane de lei pentru gazul de iarna asta. Guvernul a dat 310 milioane de lei, dar nu pentru București

Nicușor Dan a cerut 920 de milioane de lei pentru gazul de iarna asta. Guvernul a dat 310 milioane de lei, dar nu pentru București

Edilul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi că primăria a solicitat Guvernului acoperirea unei sume de 920 de milioane de lei, reprezentând diferenţa dintre subvenţia care ar trebui plătită în acest an şi cea de anul trecut.

„A existat o solicitare, ieri, din partea Ministerului Afacerilor Interne, prin intermediul prefecturilor, către toate primăriile şi am dat şi noi acest răspuns. A fost un demers semi-oficial acea discuţie pe care am avut-o prin intermediul Asociaţiei Municipiilor cu prim-ministrul.

În urma acelei discuţii, fiecare dintre primării şi-a trimis necesarul pentru acoperirea subvenţiei şi această discuţie a fost realizată ieri prin acest circuit, prin primărie, prefectură, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării şi am solicitat diferenţa de subvenţie, care rezultă din: preţul de 380 de lei, azi, faţă de 195 de lei pe gigacalorie anul trecut – preţul de producţie.

ADVERTISING

Deci, am făcut o diferenţă între care a fost subvenţia pe care ar trebui să o plătească primăria anul acesta, la preţul de anul acesta, şi care a fost subvenţia pe care am plătit-o efectiv iarna trecută. Şi diferenţa aceasta este 920 de milioane de lei. Şi aceasta este solicitarea pe care am făcut-o oficial ieri", a precizat edilul general în cadrul unei conferinţe de presă.

Nicuşor Dan a menţionat că preţul pe care bucureştenii îl plătesc va fi stabilit printr-o hotărâre de Consiliu General. El şi-a exprimat speranţa ca înaintea şedinţei respective, Guvernul să informeze Municipalitatea în legătură cu ajutorul pe care poate să îl ofere.

"Ceea ce bucureştenii trebuie să ştie este că preţul pe care ei îl plătesc este stabilit printr-o hotărâre de Consiliu General şi atât timp cât noi nu modificăm acea hotărâre de Consiliu General, preţul rămâne cel care este stabilit în momentul acesta, adică 164 de lei. O să vedem, posibil, la sfârşitul acestei luni, în şedinţa de Consiliu General, să modificăm acest preţ pe care cetăţenii îl plătesc.

ADVERTISING

Numai că dacă facem asta la sfârşitul lui noiembrie, asta se va aplica pe factura începând cu decembrie, care se plăteşte în februarie. Înainte de asta, sperăm să avem toate răspunsurile de la Guvern, să vedem în ce măsură ei pot să ne ajute cu parte din subvenţie", a spus el.

310 milioane, pentru 31 de orașe, dar nu și București

Pe 1 noiembrie, prim-ministrul interimar Florin Cîţu anunţa că Guvernul va subvenţiona o parte din gigacalorie, dar în baza unor principii de alocare clar stabilite.

Pe 5 noiembrie, Florin Cîţu declara că solicitările venite de la municipii privind alocări de fonduri pentru subvenţia la gigacalorie vor trebui puse în concordanţă cu legea referitoare la plafonarea preţurilor la energie şi gaze, pentru a se vedea exact ce sume vor fi alocate de la bugetul de stat.

ADVERTISING

Joi seară, ministrul interimar al Finanţelor Dan Vîlceanu a anunţat că Guvernul a alocat suma de 310 milioane de lei pentru mai multe municipii, cele care au făcut solicitări pentru unităţile de termoficare.

„Am alocat suma de 310 milioane de lei pentru mai multe municipii, cele care au făcut solicitări pentru unităţile de termoficare. Pe lista localităţilor se află şi municipiul Motru, cu suma de 3.814 mii lei. De fiecare dată când au fost proiecte de finanţat ori când au fost făcute solicitări pentru fonduri, primarii din Gorj au găsit sprijin la Guvernul liberal”, a scris Dan Vîlceanu, joi pe Facebook.

UPDATE 20:35 - Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a explicat ulterior că solicitarea de alocare a sumei de 968 milioane de lei din partea Municipiului Bucureşti a fost primită abia miercuri seară şi nu a fost timp pentru a fi analizată.

"Executivul a aprobat, în şedinta de astăzi, alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, în vederea asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, în sistem centralizat, a populaţiei", a transmis Ministrul Dezvoltării.

Astfel, 310.426.000 lei au fost alocaţi pentru 31 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), în funcţie de solicitările acestora înregistrate la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

"Asigurăm continuitatea furnizării de energie termică în localităţi. Am asigurat resursele financiare necesare pentru acoperirea facturilor datorate către furnizori de autorităţile locale”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇