Prezent în fața comisiei de anchetă referitoare la majorarea prețurilor la energie din Parlament, Nicușor Dan a precizat că – în eventualitatea în care Primăria Capitalei primește toți banii pe care i-a solicitat de la Guvern – bucureștenii ar plăti 164 de lei per gigacalorie, în sezonul rece care tocmai a început.
Prețul avansat de Nicușor Dan ar însemna că n-am vorbi, de fapt, despre o scumpire sesizabilă a încălzirii, la nivelul populației.
Potrivit informațiilor transmise pe 14 octombrie de directorul general al Termoenergetica SA, Claudiu Crețu, populația deja plătește 163 de lei pentru o gigacalorie consumată. Iar un leu în plus pe gigacalorie n-ar împovăra bugetul unei familii din București.
Potrivit lui Nicușor Dan, însă, problema este că acest preț la populație poate fi menținut doar dacă Guvernul va da Bucureștiului un sprijin bănesc uriaș, în valoare de 968 de milioane de lei.
„Pe o extremă, v-am răspuns, în sensul că această sumă este estimatul între a rămâne la 164 de lei pe gigacalorie la consumatorul final, corespunde plăţii subvenţiei de către Guvern de 968 de milioane, şi a asigura toată diferenţa de preţ, de la 425 plus TVA la 830 de lei plus TVA.
Pe cealaltă extremă, dacă ar fi zero (subvenţia plătită de Guvern - n.red.), asta ar însemna o problemă imposibil de rezolvat pentru PMB şi vă dau cifrele globale. PMB poate să se aştepte la nişte venituri de 4 miliarde de lei.
Din aceste venituri de 4 miliarde de lei, are o subvenţie pentru transportul public de 1,1 miliarde lei, a avut o subvenţie de 0,95 miliarde lei, şi să suporte PMB încă o subvenţie de 2 miliarde de lei, asta înseamnă că din bugetul ei nu mai rămân decât aproximativ 900 de milioane, în condiţiile în care salariile sunt de 700 de milioane, obligaţiile pentru spitale - 150 de milioane", a explicat edilul şef al Capitalei în Parlament, citat de Agerpres.
Potrivit lui Nicușor Dan, vinerea viitoare, pe 26 noiembrie, va convoca o ședință a Consiliului General, care să decidă cât din prețul gigacaloriei va fi achitat de populație și cât va încerca să suporte primăria, sub formă de subvenție, cu sau fără ajutorul primit de la Guvern.
Asta înseamnă că, probabil, între timp Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va aproba noul preț al gigacaloriei pentru bucureșteni.
Până acum, a adoptat majorarea prețului doar pe componenta de producție. Și încă analizează componentele de transport și de distribuție, pe care le propune Termoenergetica SA.
Iar Termoenergetica SA încă mai face calcule. Anterior – la începutul lunii octombrie - a propus un preț de 826 de lei per gigacalorie, potrivit surselor Spotmedia.ro.
Acum – tot potrivit surselor noastre - Termoenergetica SA propune un preț de 990 de lei per gigacalorie. Dar ANRE încă nu a luat decizia finală, din cauză că are nevoie de o hotărâre prin care Consiliul General al Bucureștiului să adopte un bilanț energetic.
Spotmedia.ro va urmări situația și va reveni cu detalii.