Ministrul Muncii spune când va fi eliminat plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii

Ministrul Muncii spune când va fi eliminat plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii

Ministrul Muncii Marius Budăi a precizat că cei de la Comisia Europeană, în urma discuţiilor pe care le-a avut în ultimele două zile la Bruxelles, au fost de acord cu eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile.

Întrebat când va fi eliminat, ministrul Muncii a răspuns: „Va fi eliminat în momentul în care avem reforma pensiilor”.

„Am obţinut să facem o reformă corectă care să aibă predictibilitate, să fie legată de evoluţiile macro-economice, să avem o reformă corectă şi cum trebuie să fie. Au fost de acord şi da, nu se va mai regăsi acest plafon. Nu s-a întâmplat nimic până acum pentru că nu s-a redeschis oficial renegocierea şi nu neapărat o renegociere pe ansamblu a PNRR, ci acea flexibilizare a PNRR cum ştiţi că în februarie, martie anul trecut domnul comisar european de muncă Nicolas Schmit a venit în România să susţină această necesitate.

ADVERTISING

După cum ştiţi ne-am luat parteneri europeni în aşa-zis război al renegocierii cu Comisia Europeană, sindicatele europene la nivelul conducerii acestora au transmis o scrisoare oficial anul trecut în susţinerea a ceea ce spun eu vis a vis de această plafonare. Au trimis-o Comisiei Europene. Deci nu am stat, dar lucrurile nu se fac peste noapte. E o vorbă la noi – că aruncă unul un bolovan şi după aceea trebuie să stea 10 să îl scoată înapoi. Cam aşa se întâmplă”, a afirmat Marius Budăi, miercuri la Antena 3.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a mai spus că acest prag nu va fi înlocuit cu nimic altceva, CE nu a cerut nimic în acest sens.

„Nu se înlocuieşte cu nimic acest plafon. Este o reformă unde trebuie să avem rezolvarea inechităţilor, după care să avem acea reformă adevărată unde să legăm următoarele majorări de pensii, să fim atenţi la evoluţia cifrelor macro-economice, la evoluţia inflaţiei.

Nu ne-au cerut să înlocuim cu nimic. O reformă corectă şi nu avem nevoie, pentru că şi ei au rămas miraţi când au văzut acea asumare în PNRR. Nu există în alte ţări”, a mai precizat Budăi.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇