Banca Mondială spune că reforma pensiilor speciale gândită de Guvern e apă de ploaie la buget. Budăi: Eu cred în principii, nu neapărat în cifre

Banca Mondială spune că reforma pensiilor speciale gândită de Guvern e apă de ploaie la buget. Budăi: Eu cred în principii, nu neapărat în cifre
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Raportul Băncii Mondiale arată că modificările aduse legii pensiilor speciale includ o impozitare mai mare pentru pensiile care depăşesc salariul mediu.

Această modificare nu va avea însă un impact semnificativ asupra cheltuielilor brute cu pensiile, spun specialiştii Băncii Mondiale.

BM arată în raport că „a existat o modificare nesemnificativă a evaluării scenariului de referinţă, legată de necesitatea de a evalua cheltuielile nete şi de a proiecta separat impozitele şi contribuţiile, pentru a putea arăta impactul măsurilor”. 

Astfel, „având în vedere decizia Curţii Constituţionale a României nr. 650, contribuţiile de asigurări de sănătate percepute pentru pensiile mai mari de 4.000 RON au fost declarate neconstituţionale”, spune instituţia.

„Această decizie va avea un impact asupra cheltuielilor viitoare cu pensiile de serviciu, deoarece hotărârea menţionată va modifica şi cuantumul pensiei plafonate la 100% din salariul net al beneficiarilor. Cheltuielile cu pensia brută se vor reduce din această cauză, deoarece pensiile plafonate nu vor mai include suma care trebuie plătită pentru asigurarea de sănătate. Cu toate acestea, pensiile nete vor rămâne neschimbate”, spun oficialii Băncii Mondiale. 

ADVERTISING

În raport se mai precizează că „modificările aduse legii includ o impozitare mai mare pentru pensiile care depăşesc salariul mediu”.

„Această modificare nu va avea un impact semnificativ asupra cheltuielilor brute cu pensiile. Cu toate acestea, o parte din pensiile nete primite vor scădea. Prin urmare, impactul acestei modificări este mai evident atunci când este analizată pensia netă”, arată raportul. 

Echipa BM arată că a formulat ipoteze legate de estimarea impozitelor în conformitate cu amendamentele referitoare la impozitare.

„Echipa a presupus că suma neimpozabilă (în prezent 2.000 RON) va fi indexată odată cu creşterea salariilor. De asemenea, deoarece nu sunt disponibile date privind salariul net înainte de pensionare pentru pensionarii existenţi în cadrul planurilor de pensii de serviciu, echipa a presupus că plafonul de pensie al acestora nu se va modifica, ca urmare a eliminării contribuţiei la asigurările de sănătate”, menţionează raportul. 

ADVERTISING

Diferenţierea impozitării nu este suficient de semnificativă pentru a produce beneficii tangibile în materie de echitate, iar pragul de mărime a salariului mediu pentru creşterea impozitării este destul de ridicat. În timp, datorită indexării cu rata inflaţiei (care se preconizează că va fi mai mică decât creşterea salariului mediu), din ce în ce mai puţine pensii de serviciu (chiar şi cele din decilul 9) vor face obiectul unei impozitări crescute, mai spune Banca Mondială. 

Budăi se duce optimist la Bruxelles: „Eu cred foarte mult în principiile din spatele unei reforme, nu neapărat în cifre”

Întrebat joi de acest raport, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că abia așteaptă să-l citească și că săptămâna viitoare va merge la Bruxelles pentru jalonul din PNRR care vizează pensiile speciale.

„Probabil mă voi duce şi săptămâna viitoare (la Bruxelles - n.red.). Astăzi a venit raportul de la Banca Mondială, abia aştept să-l citesc şi eu. Eu mă duc să discut şi să avem jalon îndeplinit, să vedem ce mai este de făcut, dacă mai este de făcut ceva după raportul care a venit acum de la Banca Mondială şi după analiza pe care o va face Comisia Europeană, doresc ca luni sau marţi să plec spre Bruxelles, să rezolvăm, să închidem acest jalon, să vedem care este situaţia, să vedem ce măsuri, ce mai avem de făcut ca să închidem acest jalon”, a declarat Budăi.

ADVERTISING

Marius Budăi a precizat că s-a creat o mare aşteptare privind pensiile speciale.

„Practic, s-a creat o aşteptare foarte mare şi pe lângă, eu cred foarte mult în principiile din spatele unei reforme, nu neapărat în cifre şi în efectul imediat, pentru că vă spun că 190.000 de militari au 0,72% din PIB şi ceilalţi au 0,1% din PIB, deci la 0,72% din PIB, chiar dacă am tăiat de tot şi nu am pune nimic în loc, ceea ce este imposibil, impactul ar fi ăsta.

Dar trebuie să fie principiile din spate, să fie principiile sănătoase, să aliniem vechimea la vechimea minimă din stagiul din sistemul public şi aceste lucruri s-au făcut. Erau diplomaţi, cei de la Curtea de Conturi, funcţionari publici, parlamentari care aveau necesar de minim 4 ani de zile. Acum este minim 15 ani de zile, aşa cum este şi în sistemul public, să nu mai permitem asimilări de profesii în magistratură”, a mai spus ministrul.

Marius Budăi s-a referit şi la unele inechităţi.

„Nu e normal ca cineva să stea şase luni sau o lună sau 1 an magistrat şi ceilalţi care au stat magistraţi toată viaţa lor 25 de ani şi au avut interdicţiile ca magistraţi şi cel care a stat doar o lună să ia pensie de magistrat.

Nu e normal să ai un venit la pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut în activitate. Toate lucrurile astea sunt rezolvate acum. Mai discutăm cu Comisia Europeană, vedem ce avem de făcut astfel încât să rezolvăm jalonul şi să rezolvăm această problemă. Că este o problemă şi trebuie s-o rezolvăm, trebuie să să eliminăm aceste inechităţi”, a mai declarat Budăi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇