Medicul Jurma acuză că s-au raportat cu până la 50% mai puține decese Covid în săptămânile trecute: Miracole pandemice (Infografice)

Medicul Jurma acuză că s-au raportat cu până la 50% mai puține decese Covid în săptămânile trecute: Miracole pandemice (Infografice)

Medicul Octavian Jurma susține într-o nouă postare că autoritățile din România responsabile de sănătatea publică acționează în funcție de declarațiile politicienilor. De această dată el prezintă că rata mortalității cauzate de Covid a scăzut brusc după declarații făcute de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, în lunile de vârf ale valului care tocmai pare să fi trecut, când spitalele au fost copleșite și în unele orașe cimitirele au apelat la excavatoare pentru că groparii aveau zile în care nu făceau față numărului mare de înmormântări, mortalitatea Covid (numărul de decese raporat la numărul de cazuri) a fost la jumătate față de lunile de vară, când aveam câteva cazuri noi pe zi.

El prezintă ”două grafice care ilustrează două miracole pandemice care apar în Romania când numarul de decese ajunge la un nivel incorect politic”.

grafice-mortalitate-covid-octavian-jurma
Foto: Facebook/Octavian Jurma

”În primul grafic avem mortalitatea mobilă la 14 zile - CFR-14 (numărul de decese din săptămâna curentă raportat la numărul de cazuri din cele două săptămâni precedente). Așa cum se vede, pe măsura ce numărul de internări în spitale și la ATI crește, mortalitatea scade în România.

ADVERTISING

Acest grafic demonstrează că în România, în mod miraculos, mor mai puțini oameni când spitalele sunt strivite de numărul de cazuri, cum a fost octombrie și încă este noiembrie, decât în lunile august și septembrie, cu o situație mult mai bună în spitale și mult mai puține cazuri noi. De fapt, imediat după discursul președintelui, mortalitatea la 14 zile a scăzut sub mortalitatea medie din pandemie în ciuda faptului că am avut recordul de decese din pandemie.

De altfel discursul președintelui a avut un efect miraculos de pozitiv asupra tuturor indicatorilor din valul 4-Delta. Păcat că s-a îngrijorat doar la 18.000 de cazuri pe zi. Dacă se îngrijora la 3.000 de cazuri pe zi poate evitam dezastrul din valul 4.

Se repetă un fenomen care s-a mai văzut și în valul 2 (vezi al doilea grafic), când brusc numărul de decese a început să scadă miraculos după discursul președintelui, în ciuda faptului că situația din spitale era catastrofală, ca să aflăm peste 6 luni că de fapt numărul înregistrat de decese a fost cu peste 3.500 mai mare decât cel raportat”, a scris medicul pe Facebook, fără a preciza exact la care dintre declarațiile lui Iohannis se referă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dr. Jurma explică faptul că, deși e normal să vedem o scădere de cazuri în această perioadă, mortalitatea urmează curba descendentă după o perioadă mai lungă de la vârful valului.

”Este normal ca numărul de decese să înceapă să scadă în această perioadă pentru că suntem la două săptămâni după vârful de cazuri, însă nu și mortalitatea. Mortalitatea scade în faza ascendentă (când numărul de cazuri crește mai repede decât numărul de decese) și crește în faza descendentă (când numărul de cazuri scade mai repede decât numărul de decese).

Este exclus ca în România să moară în mod miraculos un procent mai mic dintre cei infectați, când situația epidemiologica este dezastruoasă, decât mureau atunci când situația era relativ stabilă. Este, deci, mult mai probabil că în săptămânile trecute s-au înregistrat cu până la 50% mai multe decese decât s-au raportat oficial. Vom afla însă adevărul abia peste două luni. Pentru moment trebuie să credem în miracole cu iz de sulf politic și dorință instituțională de conformare cu așteptările conducătorilor politici”, acuză medicul.

ADVERTISING

”În România, morții sunt mereu de vină. Morții vorbesc însă uneori mai tare decât cei vii”

El explică apoi și cel de-al doilea grafic, unde avem curba deceselor raportate oficial (negru - suma mobilă la 7 zile) și a prognozei (gri punctat). Curba deceselor în rândul celor nevaccinati este în verde (prognoza = verde punctat) iar în rândul celor vaccinați este în albastru (prognoza = albastru punctat).

”Vedem cum tot în luna octombrie, curba deceselor începe să șovăie și să facă 'un pas înainte și doi înapoi', reflectând scăderea miraculoasă a mortalității, după care are o cădere prematură și aproape verticală.

Este exclus ca în România curba deceselor să fie mai îngustă și mai abruptă decât cea a infectărilor. Avem astfel un miracol românesc în fazele descendente în care numărul de decese scade mai repede decât numărul de cazuri. În România, până și legile epidemiei se conformează discursului politic.

Asemenea scaderi aproape verticale ale deceselor au mai aparut în România doar în iunie 2021, când au fost raportate din pix decesele din octombrie-decembrie 2020.

Aceste miracole sunt din păcate iluzii de scurtă durată. Odată ce adevarul iese la iveală vom afla fie că a fost 'o greșeală de calculator', fie că 'a fost o greșealp omenească firească, nu poate fi nimeni de vină'”, mai scrie dr. Jurma.

El critică în context entuziasmul primarilor de a organiza târguri de Crăciun, acum că incidențle Covid sunt în scădere, dar și al parlamentarilor, care par să se spele pe mâini de certificatul Covid.

”Cine știe, poate primim cadou de Crăciun și anunțul că 'Pandemia practic s-a terminat'. În final acesta este și adevărul: în România, morții sunt mereu de vină. Morții vorbesc însă uneori mai tare decât cei vii…”, își încheie Jurma postarea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇