Măștile gratuite pentru săraci promise acum un an de Guvern nu au ajuns la toți care le așteptau. Orban și Tătaru aruncă vina: Unii au torpilat acest proces

Măștile gratuite pentru săraci promise acum un an de Guvern nu au ajuns la toți care le așteptau. Orban și Tătaru aruncă vina: Unii au torpilat acest proces

În urmă cu un an și trei zile, pe 15 mai, România intra în stare de alertă și portul măștii devenea obligatoriu în spații publice închise. Premierul de atunci, Ludovic Orban, spunea că realizează că persoanele cu venituri mici nu vor avea bani pentru a-și cumpăra continuu, așa că Guvernul le va da gratuit.

Au trecut luni de zile fără ca acest lucru să se întâmple, timp în care persoanele defavorizate s-au descurcat cum au putut. Puși să dea explicații, guvernanții au arătat cu degetul spre licitația greoaie și, ajunși deja în plină vară caniculară, oamenilor li s-a spus să-și pună fulare la gură dacă nu au bani de măști sanitare.

ADVERTISING

Nu s-a pierdut nici prilejul unui meci politic, Ludovic Orban și Gabriela Firea, atunci primar general al Capitalei, acuzându-se reciproc de legături cu firma care a contestat licitaţia.

Acum, când deja au început să fie relaxate restricțiile și măștile mai sunt obligatorii doar în spații închise, mijloace de transport în comun și în perimetrul școlilor, subiectul a fost repus pe agenda publică chiar de cei care ar fi trebuit să se asigure anul trecut că beneficiarii le primesc.

Tătaru anunță azi ce a aflat acum trei săptămâni

Primul care a comentat pe subiect a fost fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru. El a anunțat marți că a aflat în urmă cu trei săptămâni că 11 milioane de măști au rămas nedistribuite, când un secretar de stat a propus modificarea OUG, pentru ca măştile să fie distribuite şi pe durata stării de alertă.

ADVERTISING

”A fost pe perioadă stării de urgenţă pentru a se putea procura aceste măşti. A fost o perioadă în care firmele participante la licitaţie s-au contestat, încât au trecut aproape trei luni de zile. Ministerul a transmis către DSP-uri numărul de măşti solicitat de autorităţile locale.

Aceste măşti au ajuns la autorităţile locale, ele sunt cele care le livrau către persoanele defavorizate (...) Nu am informaţii că au fost solicitate prea multe măşti. Ministerul a făcut achiziţia pe numărul de măşti care a fost solicitat. Noi le-am dat către autorităţile locale.

Nu vreau să spun că ar fi cineva respondsabil, va fi responsabil dacă aceste măşti nu vor ajunge la persoanele defavorizate în perioada următoare (...) Cred că autoritatea locală poate da acest răspuns de ce nu au ajuns la persoanele defavorizate”, a declarat Tătaru, potriivt News.ro.

ADVERTISING

Acesta a anunţat că va exista un amendament, astfel încât măştile să fie distribuite şi pe perioada stării de alertă.

Orban: Unii au torpilat acest proces

Și fostul premier Ludovic Orban a comentat subiectul. El spune că este "o chestiune de bunăvoinţă" ca Ordonanţa de urgenţă pe baza căreia s-au făcut aceste achiziţii în starea de urgenţă să fie modificată şi să se permită distribuirea în starea de alertă.

"Măştile trebuie distribuite la persoanele defavorizate.(...) E mare problemă să treci (în OUG -n.r.) şi stare de alertă? Este o chestiune de bunăvoinţă. Scopul era ca măştile să ajungă la aceste persoane defavorizate", a adăugat Orban, citat de Agerpres.

Și a mai găsit încă un vinovat: autoritățile locale: "De ce în foarte multe localităţi s-au distribuit spre cei care aveau nevoie şi în alte localităţi nu s-au distribuit? Dacă ne uităm, vedem că unii au torpilat acest proces de distribuire, pentru că prefecturile sau DSP-urile nu aveau capacitatea să le distribuie până la casele a 2 milioane de cetăţeni.

A trebuit să apelăm la autorităţile locale. În unele localităţi primăriile au fost serioase şi le-au distribuit, în alte localităţi - nu", a adăugat Ludovic Orban.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇