Majoritatea germanilor se pronunţă în favoarea vaccinării obligatorii

57% dintre germani consideră că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie pentru adulți, indiferent de profesie.
Majoritatea germanilor se pronunţă în favoarea vaccinării obligatorii

În Germania se înregistrează recorduri de noi infectări. Unele spitale avertizează că vor ajunge în curând la limita capacităților. În acest context, mulți oameni își doresc măsuri mai dure privind vaccinarea.

În ciuda numărului tot mai ridicat de infectări (vineri dimineața s-a ajuns la recordul de peste 37.000 de cazuri noi în 24 de ore – n. red.), doar un sfert dintre germanii intervievați în această săptămână în cadrul sondajului ARD-Deutschlandtrend au declarat că se tem să contracteze virusul.

Sondajul este efectuat de institutul demoscopic infratest-dimap.

57 la sută dintre cei intervievați sunt însă îngrijorați de o posibilă îmbolnăvire a copiilor, care încă nu sunt vaccinați, iar 62 la sută se tem de o îmbolnăvire gravă a vârstnicilor.

ADVERTISING

În același timp, 57 la sută dintre germani se tem că viața publică ar putea fi limitată prin noi restricții în următoarele săptămâni, iar 58% sunt îngrijorați de faptul că sistemul medical din Germania ar putea să ajungă la limita capacităților în valul 4 al pandemiei.   

Lockdown pentru nevaccinați?

Unele spitale din regiuni cu deosebit de multe cazuri grave au lansat deja semnale de alarmă în acest sens. Există și persoane vaccinate care se infectează, dar majoritatea pacienților care ajung la terapie intensivă sunt nevaccinați.

Rata de vaccinare din Germania crește, dar foarte încet, iar multe persoane intervievate în cadrul sondajului sunt în favoarea obligativității vaccinării pentru anumite categorii profesionale, cum ar fi angajații din spitale și cămine de bătrâni.

ADVERTISING

57% dintre germanii chestionați consideră că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie pentru adulți, indiferent de profesie.

Pentru persoanele nevaccinate din Germania, viața de zi cu zi devine tot mai complicată. Saxonia este primul dintre cele 16 landuri federale care a introdus începând de luni regula ca doar cei vaccinați sau trecuți prin boală să mai poată intra în restaurante și alte localuri sau să participe la evenimente publice. 

29% dintre cei chestionați vor reguli mai dure în contextul pandemiei, o creștere de 16 la sută față de sondajul precedent, din luna octombrie.

Aproape jumătate (46%) consideră că regulile care se aplică în prezent sunt în continuare adecvate, iar 23 la sută sunt de părere că acestea merg deja prea departe.

ADVERTISING

Nemulțumire privind politica de mediu

Pe lângă situația pandemică tot mai tensionată, protecția climei a fost un alt subiect principal al sondajului ARD-Deutschlandtrend. 

Două treimi dintre respondenți consideră că Germania ar trebui să facă mai multe pentru a combate schimbările climatice.

Doar 20% apreciază că eforturile actuale sunt suficiente. Nouă la sută își doresc, în schimb, ca Germania să întreprindă mai puțin în ceea ce privește protecția climei.

Potrivit aceluiași sondaj, aproape jumătate dintre cei care vor mai puțin angajament privind clima sunt susținători ai partidului populist Alternativa pentru Germania, AfD, care are și tendințe de extremă dreaptă. 

Cu privire la conferința ONU de la Glasgow, care se desfășoară în aceste zile, 83% dintre germani consideră că trebuie făcut mai mult la nivel internațional pentru a combate schimbările climatice. La fel ca la ultimul summit privind clima, care a avut loc în Polonia, doar 14 la sută dintre respondenți au încredere în capacitatea comunității internaționale de a soluționa problemele cauzate de schimbările climatice. 82% sunt sceptici în această privință.

Sondajul relevă că germanii tineri sunt mai optimiști, în acest context, decât cei cu vârste mai înaintate. Cu toate acestea, scepticismul predomină și la generația mai tânără. 

În cadrul sondajului, germanii au fost întrebați dacă și-au regândit stilul de viață pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice. Doar 23 la sută au răspuns că au modificat ceva semnificativ. O majoritate de 57% declară că a schimbat cel mult câte ceva minor pentru a proteja mediul, 6 la sută nu vor să schimbe nimic și 11 la sută spun că aşteaptă până când politicienii vor oferi stimulente concrete, respectiv până vor exista niște reguli clare în acest context. 

Sabine Kinkartz


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇