Mădălin Hodor: Cum explică patriarhul Daniel mesajul BOR din 19 decembrie 1989, la o zi după masacrul de la Timișoara? Cum de BOR îl felicita pe cel care încerca să înăbușe revoluția?

Mădălin Hodor: Cum explică patriarhul Daniel mesajul BOR din 19 decembrie 1989, la o zi după masacrul de la Timișoara? Cum de BOR îl felicita pe cel care încerca să înăbușe revoluția?

Istoricul Mădălin Hodor, de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a comentat atacul voalat al patriarhului Daniel la adresa autorităților.

Patriarhul Daniel a declarat marţi, la cermoniile organizate cu ocazia sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou că, în toamna anului 1989, autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte, iar peste câteva luni regimul comunist a căzut.

Afirmaţiile sale au fost făcute şi pe fondul restricţiilor decise de autorităţi cu privire la ceremoniile din acest an, în contextul pandemiei de COVID-19.

Patriarhul Daniel: În 89, comuniștii au interzis închinarea la moaştele Sf Dimitrie cel nou. Această umilire a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul a căzut

ADVERTISING

Referitor la aceste declarații, Mădălin Hodor subliniază că ”paralela este în mod evident menită ca un mesaj pentru Guvern”. În plus, el amintește de mesajul Patriarhului Teoctist din 19 decembrie 1989, care l-a felicitat pe Nicolae Ceaușescu pentru realegerea ”în suprema funcție politică de conducere a poporului”.

Așadar, întrebarea istoricului pentru patriarh este Dacă revoluția a fost inclusiv vrerea lui Dumnezeu, cum de BOR îl felicita pe cel care încerca să o înăbușe?

Iată postarea de pe Facebook a istoricului:

Astăzi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a lansat la adresa autorităților o, cum să îi spun, amenințare cu revoluția cred. Leagă dânsul, în spirit bisericesc desigur, niște evenimente din care rezultă că regimul comunist a căzut și datorită divinității, jignite de interdicția impusă în toamna lui 1989 de a venera moaștele Sfântului Dimitrie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Paralela este în mod evident menită ca un mesaj pentru Guvern, cunoscute fiind disputele din ultima vreme pe tema pelerinajelor. Nu am nicio problemă cu modul în care Patriarhul BOR își gestionează instituția și nici cu modul în care interpretează evenimentele istorice. Dacă el spune că regimul comunist a căzut din pricina moaștelor Sfântului Dimitrie e opinia dânsului.

Am însă o nedumerire. Dacă așa stau lucrurile și BOR a fost de partea revoluționarilor din 1989 (așa se înțelege) cum explică domnia sa mesajul Patriarhului Teoctist din 19 decembrie 1989, la o zi după masacrul de la Timișoara? Dacă revoluția a fost inclusiv vrerea lui Dumnezeu, cum de BOR îl felicita pe cel care încerca să o înăbușe? E doar o întrebare pentru că în opinia mea ceva nu se leagă în logica discursului de astăzi.

ADVERTISING

El a atașat și documentele cu mesajul respectiv postării din mediul online:

Astăzi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a lansat la adresa autoritatilor o, cum să îi spun, amenințare cu revoluția...

Posted by Madalin Hodor on Tuesday, October 27, 2020

Citește și interviul în trei părți acordat SpotMedia.ro de istoricul Mădălin Hodor:

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇