La o lună de când a început campania de vaccinare, se fac liste de aşteptare! Gheorghiţă: E imposibil aproape să faci programările aşa încât la sfârşitul programului nu rămâne nicio doză!

La o lună de când a început campania de vaccinare, se fac liste de aşteptare! Gheorghiţă: E imposibil aproape să faci programările aşa încât la sfârşitul programului nu rămâne nicio doză!

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, susţine că este „aproape imposibil” ca numărul programărilor şi al persoanelor care se prezintă la imunizare să fie acelaşi cu cel al dozelor pregătite.

La mai bine de o lună de când a început vaccinarea în ţara noastră, coordonatorul de campanie promite că se vor operaţionaliza liste de aşteptare, cu persoane care sunt dispuse să fie vaccinate în condiţiile în care sunt anunţate în termen scurt să se prezinte la centrul de imunizare.

"Fiind flacoane multidoză, este imposibil aproape să faci programările aşa încât la sfârşitul programului de lucru nu va rămâne nicio doză, sunt situaţii în care mai rămân una, două, trei sau patru doze, iar ele trebuie folosite.

ADVERTISING

Nu ai întotdeauna garanţia că vei avea lângă tine persoane din aceeaşi etapă a strategiei, nu putem să mergem pe alternativa de a irosi dozele, adică de a nu le folosi la anumite persoane doar pentru că nu se regăsesc în această etapă a strategiei.

Sigur că există măsuri de corectare a acestei situaţii prin existenţa unor liste de aşteptare.

Aceste liste de aşteptare vor fi operaţionalizate, deja s-a dispus către centrele de vaccinare să aibă această posibilitate de listă de aşteptare în care persoanele să fie notificate către sfârşitul programului atunci când vom vedea că rămân doze, dar din punct de vedere al impactului, 1.300 de persoane la 550.000 de persoane deja vaccinate înseamnă undeva 0,2 – 0,3%.

ADVERTISING

Practic reprezintă numărul dozelor irosite. Sunt două persoane pe centru, două doze pe centru”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la Digi24, referindu-se la cifrele oficiale care arată că doar 1.300 de oameni au fost vaccinaţi peste rând şi tot 1.300 de doze au fost irosite din diverse motive.

Cazul de la Rădăuţi

El a precizat că situaţia centrului de la Rădăuţi, unde peste 560 de persoane aparţinând etapei a treia de vaccinare au fost imunizate în etapa a doua, nu este una normală.  

"Sigur că situaţia de la Rădăuţi este o anomalie, sunt 500-600 de persoane care nu aparţineau acestei etape. Evident că este nevoie de evaluări, mai ales în centrele în care se constată aceste abateri, dar, altfel, trebuie să lăsăm la decizia coordonatorului din centrul de vaccinare această opţiune de a vaccina persoane atunci când rămân doze şi, realmente, nu au persoane în centrul de vaccinare unde să le folosească”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.  

ADVERTISING

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că au fost aplicate sancţiuni la centrul de vaccinare din Spitalul Rădăuţi, unde au fost vaccinate 563 de persoane din etapa a III-a de vaccinare.

Coordonatorul centrului de vaccinare de la Rădăuţi neagă că ar fi vaccinat persoane peste rând. A aruncat vaccinurile rămase, după ce a fost amendat

Întrebat cum ar proceda dacă ar fi medic într-un centru de vaccinare şi ar constata că mai sunt doze, Valeriu Gheorghiţă a precizat că ar face demersuri în aşa fel încât dozele respective să nu fie irosite.   

"Suntem în pandemie, avem un număr limitat de doze. Nu aruncăm nicio doză. Am încurajat încă de la început reducerea la minimum posibil a irosirii dozelor . (...) Pentru că orice persoană vaccinare este o persoană care va fi, în final, protejată faţă de această boală”, a explicat medicul.

Citeşte mai multe la rubrica Totul despre vaccinare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇