Israelienii s-au îmbulzit la vaccinarea antiCovid: Mii de oameni sunt deja imunizați zilnic, dar mulți încă nu reușesc să prindă o programare

Israelienii s-au îmbulzit la vaccinarea antiCovid: Mii de oameni sunt deja imunizați zilnic, dar mulți încă nu reușesc să prindă o programare

Peste 170.000 de israelieni s-au programat deja pentru vaccinare împotriva Covid 19. Mulți încearcă, dar încă nu reușesc să prindă loc nici măcar pentru administrarea primei doze dintre cele două pe care ar trebui să le primească.

Iată cum merge săptămâna de test a campaniei de vaccinare din Israel, potrivit cotidianului Haaretz.

Primii israelieni vaccinați, sâmbătă, pe 19 decembrie, au fost premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Sănătății din Israel, Yuli Edelstein. Scopul demitarilor a fost să le arate israelienilor că vaccinarea e sigură și să-i îndemne să o solicite.

ADVERTISING

Duminică, peste 10.000 de cadre medicale au fost vaccinate anti Covid 19. Iar luni a început oficial campania de imunizare a populației. De fapt, e mai degrabă o săptămână de test, în care autoritățile să vadă cum merg lucrurile și ce au de pus la punct.

Acum se vaccinează persoane din grupa de risc cu vârste peste 60 de ani. Se merge cu câteva mii de injecții pe zi, urmând ca săptămâna viitoare ritmul inoculărilor să crească.

Ministerul israelian al Sănătății a anunțat că va posta pe site o situație în timp real a imunizării.

Cum merg lucrurile până acum? Ministrul israelian al Sănătății, a anunțat că circa 200.000 de persoane s-au programat deja la vaccinare. Și alții ar trebui să insiste până reușesc.

ADVERTISING

”Mă adresez vouă, tututor celor cu vârste de peste 60 de ani: mergeți și vaccinați-vă! E singura modalitate de a lupta cu virusul!”, a spus Edelstein.

Casele de sănătate din Israel lucrează intens.

Spre exemplu, Ehud Davidson, directorul casei de sănătate Clalit din Tel Aviv, spune că duminică s-au vaccinat în jur de 1.300 de persoane. Și alte 90.000 s-au programat deja.

Adresabilitatea e ridicată și la alte case de sănătate. Spre exemplu, Ran Saar, directorul casei de sănătate Maccabi, a precizat că nu mai puțin de 50.000 de oameni s-au programat deja pentru imunizare.

Iar Sigal Rosenberg, director la casa de sanatate Meuhedet, are 23.000 de programări pentru vaccinare. Va putea imuniza circa 4.000 de persoane pe zi, în aceasta săptămână. Iar de săptămâna viitoare ritmul va crește la 10.000 de persoane pe zi.

ADVERTISING

Problema este că vorbim despre programări doar pentru aplicarea primei doze dintre cele două necesare pentru imunizare. Pentru a doua inoculare nu se fac încă programări.

Și mai sunt și alte problme. Spre exemplu, Haim Fernandes, directorul casei de sănătate Leumit, spune că deja cererea de vaccinare depășește stocurile de medicament.

Dar Ministerul Sănătății din Israel a promis că nu va exista nicio problemă de aprovizionare cu vaccin.

Directorul Chezy Levy din cadrul ministerului a declarat că, în cazul în care vor apărea sincope în aprovizionare, clinicile vor fi anunțate din timp. Dar până atunci, ar trebui să facă programări la liber.

Deja s-au deschis 60 de centre de vaccinare, mult mai multe decât era planificat. Până la finele săptămânii se vor administra 80.000 de doze de vaccin. Abia apoi va crește ritmul.

Spre exemplu, Clalit va deschide luni încă 20 de puncte de vaccinare. Dar ulterior și-a propus să lucreze în peste 400 de astfel de puncte, pentru a asigura imunizarea a milioane de persoane din întreaga țară.

Dar până să se întâmple asta, e nevoie de pregătire. Motivul: debutul campaniei de vaccinare a fost devansat deja de două ori. Iar casele de sănătate n-au avut timp să se pregătească.

Și chiar dacă ar fi avut timp, probleme logistice tot ar fi apărut. Spre exemplu, reprezentanții casei de sănătate Clalit spun că niciun call center din lume n-are cum să facă față câtorva zeci de mii de apeluri, în timp scurt.

Cum vor soluționa autoritățile israeliene aceste probleme rămâne de văzut.

Ministrul Yuli Edelstein susține că și femeile gravide ar trebui să aibă prioritate la vaccinare. Și le spune celor nerăbdători să nu dispere.

”Da, poți sta 45 de minute la telefon fără să îți răspundă cineva (pentru programare la vaccinare – n.red.). Dar acum o săptămână mulți nici nu își imaginau că vom începe campania de imunizare. Sunt convins că vom depăși aceste dificultăți”, a precizat Yuli Edelstein.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇