Uniunea Europeană a aprobat, luni, vaccinul antiCOVID dezvoltat de Pfizer/ BioNTech.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat folosirea acestui vaccin în lupta cu pandemia de COVID-19, scrie New York Times.
UPDATE Comisia Europeană a aprobat oficial acest vaccin, a anunţat luni seară preşedintele instituţiei, Ursula von der Leyen. Acum că a fost aprobată oficial această autorizare, poate începe campanie de vaccinare!
Iată ce a declarat von der Leyen:
”Astăzi, adăugăm un alt capitol important în lupta noastră împotriva Covid-19. Am luat decizia de a pune la dispoziţia cetăţenilor europeni primul vaccin anti-Covid-19. Am acordat licenţă condiţionată de intrare pe piaţă vaccinului produs de BioNTech şi Pfizer. Agenţia Europeană a Medicamentului a evaluat vaccinul şi a concluzionat că este sigur şi eficient împotriva Covid-19.
Pe baza acestei evaluări ştiinţifice, am acordat autorizaţie pentru intrarea pe piaţa Uniunii Europene. După cum am promis, vaccinul va fi disponibil pentru toate statele Uniunii Europene, în acelaşi timp, în aceleaşi condiţii. Primele vaccinuri vor fi furnizate de unitatea de producţie a Pfizer de aici, din Belgia, în următoarele zile. Am spus permanent în timpul acestei pandemii că suntem împreună în această criză. Astfel, vaccinarea poate începe în acelaşi timp, în zilele de vaccinare din Uniunea Europeană, pe 27, 28 şi 29 decembrie. Aceasta este o modalitate bună de a încheia acest an dificil şi pentru a începe, în sfârşit, să întoarcem pagina Covid-19”, a precizat Ursula von der Leyen, citată de Mediafax.
Mesajul transmis de Comisie înainte
Anterior, Comisia Europeană a transmis pe pagina de Facebook că vaccinul este ”sigur” și ”eficient”.
”Vaccinul BioNTech-Pfizer este sigur și eficient! Agenția Europeană pentru Medicamente tocmai a făcut o evaluare pozitivă a primului vaccin anti-COVID-19.
Ce se va întâmpla acum? Foarte curând vom acorda o autorizație condiționată de introducere pe piață în UE, astfel încât să poată începe campania de vaccinare”, se arată în comunicatul Comisiei.
Comisia Europeană trebuia să aprobe în mod oficial această autorizare, pentru a putea să lanseze campaniile de vaccinare a populaţiei la nivel european.
Întrebări și răspunsuri despre vaccinarea antiCOVID
”Sunt încântată să anunţ că Comitetul Ştiinţific al EMA s-a reunit azi şi s-a arătat favorabil unei autorizări a punerii pe piaţă condţionate în UE a vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech”, a anunţat, într-o conferinţă de presă online, directoarea generală a EMA, Emer Cooke.
După anunțul făcut de UE, laboratorul american Pfizer şi compania germană BioNTech au anunţat că sunt ”pregătite” să livreze statelor membre vaccinul.
”Această zi este deosebit de emoţionantă pentru noi, la BioNTech (...). Suntem încântaţi să facem încă un pas către potenţiala livrare a primului vaccin în Europa, pentru a ajuta în lupta împotriva acestei pandemii devastatoare”, a declarat preşedintele german al BioNTech, Ugur Sahin.
Când ajung primele doze în România
Spre sfârșitul lunii decembrie, România urmează să primească o primă tranșă cu 10.000 de doze de vaccin.
Acestea vor fi distribuite către spitalele de boli infecțioase. Aici va fi vaccinat tot personalul medical, cei care s-au aflat în linia întâi în bătălia cu pandemia și care ”vor ieși ultimii”.
Apoi, în ianuarie, România va primi 600.000 de doze şi va începe vaccinarea celor din prima linie, după cum a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în urmă cu câteva zile.
Vezi și:
Campania de vaccinare începe în 27 decembrie
Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România este pregătită să înceapă campania de vaccinare pe data de 27 decembrie.
”România este pregătită, în momentul de față, pentru a începe vaccinarea pe data de 27 decembrie”, a anunțat Valeriu Gheorghiță la o întâlnire cu jurnaliștii.
Potrivit acestuia, momentul va fi ”istoric” în ambele variante – dacă va avea succes sau, ”puțin probabil”, dacă nu va avea succes.