Vaccin antiCovid: Germania poate asigura imunitatea de turmă

Vaccin antiCovid: Germania poate asigura imunitatea de turmă

Există suficient vaccin pentru imunizare? Această preocupare pare nefondată, Germania asigurându-și între timp dozele de ser necesare.

Este vorba despre 85,8 milioane de doze de vaccin de la producătorul BioNTech din Mainz și partenerul său american Pfizer și de 50,5 milioane de doze de vaccin de la compania farmaceutică americană Moderna, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Sănătății. 

Cu un total de 136,3 milioane de doze de vaccin, peste 68 de milioane de persoane din Germania ar putea fi vaccinate de două ori, cum este necesar, potrivit specialiștilor.

Astfel s-ar putea obţine așa-numita imunitate de turmă, care presupune vaccinarea a 60 până la 70 la sută din populaţie.

ADVERTISING

În Germania, aceasta ar însemna imunizarea a circa 58 milioane de persoane. 

Pe lângă cele 55,8 milioane de doze de vaccin puse la dispoziție de Uniunea Europeană, guvernul federal a comandat încă 30 de milioane de doze de vaccin de la BioNTech la nivel național, a transmis Ministerului Federal al Sănătății. Autorizarea vaccinurilor este așteptată în scurt timp. 

Bavaria face presiuni 

Premierul landului Bavaria, Markus Söder, a criticat strategia guvernului federal de achiziționare a dozelor de vaccin.

”Trebuie să grăbim ritmul”, a spus oficialul, subliniind că prioritate trebuie să aibă obținerea unui număr mai mare de doze, care apoi să fie distribuite cu rapiditate. ”Aceasta trebuie să fie prioritatea politică absolute”, a recomandat Söder. 

ADVERTISING

Totodată, șeful Uniunii Creștin-Sociale (aripa bavareză a Uniunii Creștin-Democrate) a sugerat populației să ia în calcul faptul că actualul ”lockdown” sever, în vigoare începând din 16 decembrie, va fi prelungit dincolo de 10 ianuarie:

”Cifrele actuale sunt atât de mari încât ar fi greșit să începem o dezbatere despre relaxarea măsurilor. Iarna va fi lungă din păcate”, crede politicianul bavarez. 

Între timp, Institutul Paul Ehrlich (PEI) a accelerat procesul de verificare a lotului de vaccinuri și a promis că ar putea da undă verde chiar în ziua aprobării. Institutul, citat de ”Bild am Sonntag”, subliniază că vaccinul ar putea fi distribuit centrelor de vaccinare chiar înainte de aprobarea lotului. 

ADVERTISING

Transportul va fi păzit de Poliția Federală 

Transportul vaccinurilor către centrele de vaccinare ar urma să fie asigurat de poliție. ”Poliția Federală va acorda un sprijin consistent în asigurarea transporturilor”, a declarat ministrul federal de Interne, Horst Seehofer, ziarului. 

”Ne propunem să ducem vaccinul la centrele de vaccinare fără întârzieri sau incidente. Presupun că putem face asta”.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) examinează în prezent aprobările de urgență pentru pentru vaccinurile care au fost deja autorizate în SUA.

Agenția a anunțat că va lua o decizie luni, 21 decembrie, în legătură vaccinul BioNTech/Pfizer, iar pe 6 ianuarie va hotărî în legătură cu aprobarea vaccinului Moderna. 

Dacă rezultatul va fi pozitiv, primii oameni din Germania și din celelalte țări ale UE ar urma să fie vaccinați înainte de sfârșitul anului.

Potrivit unui sondaj al institutului Kantar, 62 la sută dintre locuitorii Germaniei doresc în prezent să fie vaccinați împotriva coronavirusului, în timp ce 32 la sută refuză acest lucru, iar 6 procente dintre cei chestionați nu au luat încă o decizie. 

În Germania încă nu se constată o involuţie a pandemiei.

Institutul Robert Koch a raportat 22.771 de noi infectări în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr înregistrat într-o duminică. Duminica trecută, numărul noilor cazuri era de 20.200. Recordul de noi infectări a fost atins vineri, când au fost raportate 33.777 de cazuri.

Potrivit Asociației Interdisciplinare Germane pentru Medicină Intensivă și de Urgență (Divi), 5.022 pacienți cu COVID-19 sunt în prezent tratați la terapie intensivă. 

Guvernelul federal și landurile urmăresc atingerea unei incidențe de sub 50 de cazuri la suta de mii de locuitori în decurs de șapte zile, valoare care ar asigura o mai bună urmărire a lanțurilor epidemiologice, spun experții. Acest obiectiv rămâne pentru moment greu de atins.  

Angela Merkel le recomandă germanilor să facă vizite în familie online


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇