Experții UE: Vaccinurile dezvoltate până acum sunt eficace și pentru noua tulpină a SARS-CoV-2 descoperită în UK

Experții UE: Vaccinurile dezvoltate până acum sunt eficace și pentru noua tulpină a SARS-CoV-2 descoperită în UK

Experţii Uniunii Europene au ajuns la concluzia că vaccinurile împotriva COVID-19 concepute până în prezent sunt eficace şi împotriva noii tulpini a coronavirusului SARS-CoV-2 descoperită în Marea Britanie, a declarat duminică ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, citat de AFP.

”Conform a tot ceea ce ştim la ora actuală şi în urma discuţiilor care au avut loc între experţii autorităţilor europene”, noua tulpină ”nu are impact asupra vaccinurilor”, care rămân ”toate la fel de eficace”, ”ceea ce ar fi o veste foarte bună”, a spus ministrul Spahn.

Discuţiile la care el a făcut referire s-au desfăşurat duminică în cadrul unei reuniuni la nivel de experţi a statelor UE, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Sănătăţii.

Nu există indicii că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă.

Câteva cazuri sporadice au fost deja confirmate în afara Marii Britanii.

Italia confirmă primul caz de infectare cu noua tulpină a coronavirusului din Marea Britanie

Mai multe state membre ale UE, printre care Belgia, Olanda, Italia, Austria, Irlanda, Germania, Bulgaria şi România au anunţat duminică suspendarea legăturilor aeriene din şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Belgia a suspendat de asemenea legăturile feroviare cu teritoriul britanic, iar Franţa a oprit complet pentru cel puţin 48 de ore transportul de persoane şi mărfuri dinspre Marea Britanie, inclusiv transporturile rutiere, maritime şi feroviare.

Preşedinţia germană a Consiliului UE a convocat pentru luni dimineaţă o reuniune de urgenţă a statelor membre, în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR).

Acest mecanism are ca scop luarea unor decizii rapide şi coordonate la nivelul UE în cazul unor crize importante şi complexe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇