Incidența în București a ajuns la 6,33 cazuri la mia de locuitori. Capitala intră în carantină de noapte pe weekend

Incidența în București a ajuns la 6,33 cazuri la mia de locuitori. Capitala intră în carantină de noapte pe weekend

Incidența COVID în Capitală a ajuns, miercuri, la 6,33 de cazuri la 1.000 de locuitori. Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență are acum 48 de ore să se întrunească și să stabilească noile restricții.

La o incidență între 6 și 7,5 cazuri la mia de locuitori, restricțiile prevăzute sunt următoarele:

  • Masca e obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor, dar și în piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun și în mijloacele de transport în comun, magazine și la locul de muncă.
  • E instituită carantina de noapte de vineri până duminică în intervalul 20:00 - 05:00 doar pentru cei nevaccinați. Cei care circulă în acest interval au nevoie de declarație pe proprie răspundere sau de prezentarea adeverinței de la angajator sau a legitimației de serviciu.
  • De vineri până duminică magazinele funcționează doar în intervalul 05:00 - 18:00.
  • Sunt închise în interior restarurantele, cafenelele, barurile și cluburile.
  • Cinematografele, sălile de spectacol sunt închise, evenimentele de tip drive through, concertele și festivalurile în aer liber sunt interzise.
  • Sunt interzise nunțile, botezurile și petrecerile private.
  • Sunt interzise activitățile recreative și sportive în aer liber și sunt închise sălile de fitness și sport, piscinele și locurile de joacă în interior.
  • E interzisă organizarea de proteste, cursuri, workshopuri și conferințe.
  • Sunt închise sălile de jocuri de noroc.
ADVERTISING

Ce se întâmplă cu școlile

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu școlile. Pe actualele reglementări, după pragul de 6 cazuri la mie cursurile trec în online, însă atât specialiștii în sănătate publică, cât și decidenții politici au spus în ultimele zile că ar vrea regândită această măsură.

Detalii aici: Se mai închid şcolile la 6 la mie? Azi sunt negocieri la Guvern. Cîmpeanu: Vom căuta acel numitor comun în interesul elevilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpanu, a declarat la Digi24, că se discută de decuplarea școlilor de la rata de incidență, astfel încât școlile să nu se închidă decât punctual, în clase unde sunt depistate cazuri. O ședință de guvern unde ar putea fi discutate astfel de propuneri are loc chiar astăzi, la ora 13:00.

ADVERTISING

Cîmpeanu spune însă că este timp până vineri, având în vedere că vineri este ziua de referință în funcție de care se stabilește modul în care funcționează școlile în săptămâna 4-8 octombrie.

Se pare că și Prefectura Capitalei așteaptă să vadă ce se întâmplă. Purtătorul de cuvânt al instituției, Mariana Țipișcă, a evitat să spună clar, la Digi24, când va fi convocat Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, insistând că termenul legal este de 48 de ore.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇