Se mai închid şcolile la 6 la mie? Azi sunt negocieri la Guvern. Cîmpeanu: Vom căuta acel numitor comun în interesul elevilor

Se mai închid şcolile la 6 la mie? Azi sunt negocieri la Guvern.  Cîmpeanu: Vom căuta acel numitor comun în interesul elevilor

Ministerul Educației ar vrea să se elimine pragul de 6 la mie pentru închiderea școlilor, dar acest lucru va fi stabilit după discuții cu specialiști din domeniul sănătății.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că o decizie în acest sens va fi luată până vineri, zi în care se decid scenariile pentru săptămâna următoare în privința funcționării școlilor.

”Vom avea pe parcursul zilei de astăzi discuţii cu toţi cei îndreptăţiţi să se pronunţe asupra acestui echilibru: risc gestionabil versus beneficii. Este vorba despre dorinţa de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcţionare al şcolilor.

ADVERTISING

Acum regula este clară, în localităţile unde se depăşeşte rata de infectare de 6 la mie, la nivelul zilei de vineri, zi de referinţă, şcolile ar urma să treacă în online, cu excepţia şcolilor speciale, grădiniţele şi creşele urmând să rămână deschise.

Primim foarte multe solicitări în acest sens, sunt convins că toţi cei îndreptăţiţi să se pronunţe vor căuta acel numitor comun în interesul elevilor, atât din perspectiva educaţională, cât şi din perspectivă sanitară.

Vom căuta acel numitor comun în interesul elevilor. Până vineri va trebui să anunțăm cât se poate de clar dacă rămânem pe aceleași reguli ca până acum sau putem menține școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri, așa cum se aplică în cazul creșelor și grădinițelor”, a declarat, miercuri dimineaţă, ministrul Educației.

ADVERTISING

Există doar două variante

Întrebat dacă se ia în calcul o rată mai mare de infectare pentru închiderea școlilor, Cîmpeanu a explicat că există doar două variante:

”Varianta 1: rămânem pe prevederile actuale.

Varianta 2: Preluarea în școli a modelului aplicat la gradinițe, care nu sunt dependente de rata de infectare, ci de numărul de cazuri dintr-o clasă.

Până vineri vom anunța decizia, vom avea o hotărâre CNSU, apoi un ordin comun semnat de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației”, a spus Cîmpeanu.

Monitorizare riguroasă pentru respectarea regulilor

La rândul său, șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghită, a afirmat că se discută decuplarea ratei de incidență de la decizia închiderii școlilor.

ADVERTISING

Acesta a subliniat însă că este necesară monitorizarea foarte riguroasă a respectării regulilor în școli.

”Este luată în calcul decuplarea ratei de incidență. Va trebui să existe o monitorizare foarte riguroasă pentru respectarea regulilor în școli și identificarea cazurilor.

Dacă într-o școală nu există niciun caz de Covid, chiar dacă localitatea are o rată de infectare de peste 6, discutăm ca școlile să rămână deschise”, a spus Gheorghiță.

Surse guvernamentale au declarat pentru Edupedu.ro că azi va avea loc o ședință a miniștrilor și specialiștilor în sănătate, la care va fi luată decizia de eliminare a acestui prag de infectare (6 la mie), amplificarea testării în școli și extinderea în școli a regulilor aplicate în funcționarea grădinițelor în acest an școlar.

Incidența în București a trecut de 6

Incidența COVID în Capitală a ajuns, miercuri, la 6,33 de cazuri la 1.000 de locuitori.

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență are acum 48 de ore să se întrunească și să stabilească noile restricții.

”România nu e pregătită pentru școala online”

Marți seara, Sorin Cîmpeanu a declarat că România nu este pregătită pentru școala online, deși în multe mari orașe din țară incidența cazurilor de Covid se apropie de 6 la mie sau chiar a trecut de acest prag.

Ministrul a admis că nu știe care au fost rațiunile care au stat la baza stabilirii acestui prag de 6 cazuri la mia de locuitori pentru închiderea școlilor.

„Acum ne întrebăm cu toții cum am ales acest prag de 6 la mie. Mie nu mi-e clar, ne-am bazat pe convingerile epidemiologilor, doar că vă fac o mărturisire, e o convingere personală: în momentul în care s-a stabilit acel prag de 6 la mie, multă lume a fost convinsă că nu ne vom mai apropia vreodată de pragul de 6 la mie. La 1 august, era 0,13 la mie, de 40 de ori mai puțin”, a mai spus ministrul.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇