Guvernul anunță că sute de bătrâni au trebuit relocați după controalele în azile: Ne-a luat pe toți prin surprindere și ne-a șocat (Video)

Guvernul anunță că sute de bătrâni au trebuit relocați după controalele în azile: Ne-a luat pe toți prin surprindere și ne-a șocat (Video)

Sute de persoane au fost relocate după controalele demarate la zilele din România, în urma dezvăluirilor jurnalistice de la Voluntari.

Întrebat ce s-a întâmplat cu persoane vârstnice scoase din azilele investigate, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a spus că din 59.071 de persoane rezidente în centrele investigate, 627 au fost relocate.

De asemenea, Constantin a mai spus că din cele 51 de centre neautorizate găsite, 543 de persoane au fost relocate.

„Aici am și o detaliere: 125 au avut nevoie de spitalizare, 234 de persoane au fost duse în alte centre pentru continuarea îngrijirilor și 184 de persoane au fost preluate de aparținători acasă, pentru că au avut această posibilitate”.

ADVERTISING

„E un proces în plină desfășurare, care ne-a luat pe toți prin surprindere și ne-a șocat și se iau toate măsurile care se pot lua în această clipă: fie mutarea în centre care au condiții suficiente pentru a-i trata pe acești oameni care au nevoie de asistență sau chiar internarea, acolo unde e nevoie de intervenție sau asistență medicală. Totul este în derulare și, de asemenea, așa cum a spus și premierul, se dorește nu doar corectarea situației de fapt, ci îmbunătățirea întregului sistem. Este un proces care s-a declanșat și care trebuie dus la un bun sfârșit”, a spus Mihai Constantin.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, „Ministerul Muncii a suferit modificări” în timpul acestei crize și este în pregătire un pachet de modificări legislative pentru a schimba ecosistemul asistenței sociale.

Constantin a mai spus că aproximativ 110 centre au fost suspendate.

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 20 iulie, susținut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 20 iulie, susținut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin

Publicată de Guvernul României pe Joi, 20 iulie 2023

Zeci de dosare penale

Ulterior, Guvernul a detaliat sancțiunile date după controalele în căminele de bătrâni din toată țara.

Au fost verificate 2.724 de centre (din totalul de 2.803 centre licențiate), din 40 de județe și din controale au decurs următoarele situații:

ADVERTISING
  • Au fost dispuse 135 de măsuri complementare (110 măsuri de suspendare, 7 de retragere a autorizației sanitare de funcționare și 18 de închidere).
  • La fața locului au fost evaluate 59.071 persoane rezidente, din care 627 au necesitat relocare.
  • Au fost constatate și aplicate 10.507 sancțiuni contravenționale în valoare de 34,389 milioane de lei.
  • Au fost descoperite 51 de centre clandestine (neautorizate) care a necesitat relocarea a a 543 de persoane (125 în spitale, 234 în alte centre, 184 au fost preluate de aparținători). La aceste centre au fost aplicate 308 sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 3 milioane de lei și au fost deschise 17 dosare penale din care 6 vizează infracțiuni contra persoanei și 11 infracțiuni de natură economică.

Totodată, până acum au fost deschise 47 de dosare penale, dintre care:

  • 12 vizează infracțiuni contra persoanei (lipsire de libertate în mod ilegal, lovirea sau alte violențe, trafic de persoane, împiedicarea intervenției ajutoarelor pentru salvarea unei persoane de la un pericol iminent și grav pentru viață, vătămare corporală din culpă)
  • 35 infracțiuni de natură economică.

În București și în județul Ilfov, ca urmare a numărului mare de centre rezidențiale, verificările continuă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇