E grevă de avertisment în spitale. Solicitările sindicaliștilor

E grevă de avertisment în spitale. Solicitările sindicaliștilor

Sindicatele afiliate Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” organizează, miercuri, în intervalul orar 12:00-13:00, o grevă de avertisment în spitale. La protest urmează să participe membri de sindicat şi alţi angajaţi care au semnat pentru grevă pe listele sindicatelor ”Solidaritatea Sanitară”, acțiunea beneficiind şi de manifestările de solidaritate din partea altor angajaţi.

Potrivit sindicaliştilor, greva exprimă susţinerea participanţilor pentru revendicările angajaţilor din Sănătate, între care:

ADVERTISING
  • creşterea veniturilor salariale reale;
  • indexarea veniturilor salariale cu nivelul inflaţiei;
  • recompensa echitabilă pentru participarea la asigurarea continuităţii serviciilor medicale şi desfăşurarea activităţii în diferite condiţii de muncă;
  • eliminarea gravelor inechităţi salariale, accentuate prin ultimul act normativ în domeniul salarizării (OUG nr. 19/2024).

”Greva de avertisment este parte a grevei îndreptată împotriva politicilor economice şi sociale ale Guvernului, aceasta fiind declanşată de Federaţia «Solidaritatea Sanitară» pe fondul refuzului Guvernului de a negocia şi acorda drepturile legitime ale angajaţilor din sănătate”, susţin sindicaliştii.

ADVERTISING

Organizarea şi desfăşurarea grevei de avertisment se face cu respectarea prevederilor legale în privinţa asigurării a celor puţin o treime din activitatea normală şi a funcţionării normale a tuturor serviciilor de urgenţă.

”Precizăm că suplimentar faţă de măsurile prevăzute de lege, pentru a proteja atât buna funcţionare a unităţilor sanitare în condiţiile specifice protestului, cât şi posibilitatea exercitării efective a dreptului la grevă pentru angajaţii din sănătate, Federaţia «Solidaritatea Sanitară» a solicitat în prealabil Guvernului încheierea unui acord privind procedura de desfăşurare a grevei în sistemul sanitar, acesta refuzând această procedură suplimentară de protecţie.

ADVERTISING

În condiţiile indiferenţei demonstrată de guvernanţi faţă de siguranţa pacienţilor şi buna funcţionare a unităţilor sanitare pe timpul grevei, pentru a ne asigura că toţi angajaţii din sănătate sunt corect şi complet informaţi privind acţiunile ce trebuie desfăşurate, Federaţia «Solidaritatea Sanitară» a elaborat şi publicat un document de informare publică numit Decalogul grevei de avertisment, ce conţine instrucţiuni publice privind comportamentul angajaţilor pe perioada grevei de avertisment, informaţiile specifice acestuia fiind transmise pe toate canalele de informare ale organizaţiei”, adaugă sindicaliştii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇