Diferența salarială dintre stat și privat a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 9 ani

Diferența salarială dintre stat și privat a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 9 ani

Diferența dintre salariile din sectorul bugetar și cel privat a ajuns la 7,1%, cel mai redus nivel începând din 2015. În continuare cei de la stat câștigă mai mult decât cei din privat, dar diferența este mai mică.

Decalajul stat-privat s-a redus începând cu 2020, potrivit analizei Profit.ro.

După ce timp de trei ani salariile din sectorul public s-au menținut cu aproape o treime peste cele din privat, șocul bugetar înregistrat în pandemie și nevoia de a stabiliza finanțele țării în anii următori au determinat Guvernul să acorde în sectorul public creșteri de salarii mai temperate, sub rata inflației în unii ani și sub nivelul din sectorul privat, care a recuperat astfel teren.

ADVERTISING

Ritmul în care se diminuează acest decalaj a încetinit pe măsură ce și diferența s-a redus. De la doi ani de cădere cu circa 10 puncte procentuale anual, 2023 a consemnat o încetinire la numai 4%.

Decalajul dintre salariile brute este mai amplu, în contextul în care sectorul public nu beneficiază de scutirile de la impozit sau contribuții acordate în unele sectoare, cum încă sunt, în pofida reducerii recente a unor facilități, construcțiile sau agricultura.

Pentru 2024, Guvernul a estimat în buget cheltuieli de personal de 146,2 miliarde de lei (+10,2% față de 2023), comparativ cu 132,7 miliarde lei în 2023 (+12,8% față de 2022) și 117,68 miliarde lei în 2022 (+5,8% față de 2021).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇