Analiză PwC: Decalajul salarial între femei și bărbați rămâne foarte mare în România. Unde sunt diferențele cele mai mari

Analiză PwC: Decalajul salarial între femei și bărbați rămâne foarte mare în România. Unde sunt diferențele cele mai mari

România a făcut progrese pentru reducerea inegalităților între femei și bărbați pe piața muncii, însă decalajul salarial rămâne mare, de 21,6% în anul 2023, potrivit analizei ”Equal Pay Gender” realizată de PwC România pe baza datelor colectate în cadrul sondajului Paywell*.

Decalajul este calculat ca raport între salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor, iar față de ediția anterioară a analizei, din 2022, se află în scădere cu 1,7 pp. 

”Deși în România, discrepanțele salariale dintre femei și bărbați s-au mai redus, atunci când analizăm anumite industrii sau niveluri ierarhice superioare observăm discrepanțe mult mai mari, peste limitele de toleranță, care trebuie rezolvate.

ADVERTISING

Problema nu rezidă într-o discriminare directă, ci mai degrabă într-o diferență de oportunități pentru a accesa profesii și locuri de muncă bine plătite.

De asemenea, ponderea mare a muncii neremunerate în rândul femeilor (activități casnice și de îngrijire) limitează oportunitățile de educație și carieră.

Un impact similar îl are și ”penalitatea” maternității care creează un dezavantaj semnificativ”, spune Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România.

În funcție industriile în care lucrează, cele mai mari decalaje salariale în favoarea bărbaților sunt în sectoarele:

ADVERTISING
  • bancar - 30,5%
  • farmaceutic - 16,5%
  • retail - 15,27%
  • tehnologie - 11.92%

O situație diferită este întâlnită în producție și BPO/SSC, unde rata este inversă de - 7,02%, respectiv - 0.11%.

De asemenea, se constată diferențe mai mari la salariile mari, pentru toate sectoarele.

Cele mai mari diferențe raportate la pozițiile pe care le ocupă sunt pentru operatori - 19,64%, iar cele mai mici la nivel de top management - 6,09%.

În același timp, un alt raport PwC - Workforce Hopes and Fears 2023, constată că există un decalaj semnificativ între ponderea solicitărilor de creșteri salariale ale bărbaților și ale femeilor, de 21 de puncte procentuale, și respectiv de promovări, de 8 puncte procentuale. 

ADVERTISING

Luxemburg are cel mai mic decalaj de remunerare între femei și bărbați, Mexic cel mai mare

Luxemburgul are cel mai mic decalaj de remunerare între femei și bărbați dintre țările OCDE, de - 0,2%, fiind urmat de Finlanda, Norvegia, Danemarca, Suedia și Islanda.

De cealaltă parte, Mexicul a obținut cel mai mic punctaj în cadrul indicelui din 2018, Australia a înregistrat cea mai mare îmbunătățire a clasamentului său, urcând șapte poziții, de pe locul 17 în 2021 pe locul 10 în 2022, iar Marea Britanie a înregistrat cea mai mare scădere în clasament, coborând patru locuri, de pe 13 în 2021 pe 17 în 2022. 

*Sondajul PayWell 2023 realizat de PwC România cuprinde peste 180 de companii din 6 sectoare de activitate, cu peste 250,000 de angajați și 1.600 de poziții unice raportate.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o rețea de firme prezentă în 151 de țări cu mai mult de 360.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul consultanței pentru afaceri, auditului și consultanței fiscale. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇