Companiile nu vor scăpa prea curând de taxarea suplimentară introdusă de guvern prin impozitul pe cifra de afaceri prezent în pachetul de modificări fiscale pe care urmează să își asume răspunderea. Mai mult, există multe neclarități în acest moment pentru companiile din sectorul financiar – bănci, IFN, fonduri de pensii – și se așteaptă lămuriri poate de la cele patru OUG pregătite să apară în perioada următoare.
Afirmațiile au fost făcute în cadrul conferinței „Pregătiți pentru modificările de taxe și impozite?”, organizată de Pwc Romania.
„Să nu trăiți cu impresia, din versiunile anterioare ale proiectului, că acest impozit pe cifra de afaceri se va plăti doar 2-3 ani. Nu, acum nu se mai menționează nimic despre un termen. El se aplică începând cu 1 ianuarie 2024, iar previziunile făcute de Ministerul Finanțelor sunt pe 4 ani. Deci ne așteptăm că vom avea acest impozit pe cel puțin 4 ani”, a spus Diana Coroabă, Partener PwC România, citată de Profit.ro.
Un calcul de impact al modificărilor fiscale anunțate de guvern asupra primelor 10 banci arată că impozitul suplimentar pe cifra de afaceri ar fi între 14% și 50% din impozitul pe profit. Astfel, cota efectivă de impozitare ajunge la unele bănci până la 33%.
Potrivit proiectului făcut public de guvern, băncile urmează să plătească un impozit suplimentar de 1% pe cifra de afaceri, pe lângă impozitul pe profit de 16%. Noul impozit (care va fi plătit trimestrial) va fi aplicat la toate veniturile operaționale ale băncilor, din care nu vor fi scăzute cheltuielile importante (cu dobânzi, comisioane, personal etc).
Totuși, reprezentantul PwC România spune că ultima variantă de suprataxare a băncilor nu este cea mai rea din cele vehiculate, care au dat mari emoții companiile din domeniul financiar.
"Sectorul financiar bancar a avut emoții foarte mari, pentru că variantele anterioare celei publicate, care au ajuns publice neoficial, erau foarte dure. Pe lângă faptul că se calcula impozit pe cifra de afaceri neținând cont de plafonul de 50 de milioane (nu doar pentru bănci, ci și la societăți financiare nebancare și societăți de asigurări), se lua în considerare aceeași formulă ca pentru toate companiile, ceea ce pentru bănci era copleșitor. Deoarece au venituri extrem de mari din reevaluarea titlurilor, nu ar fi fost corect, ar fi ajuns să plătească sume fabuloase", a explicat Diana Coroabă.
În ce privește administratorii fondurilor de pensii, problema principală nu va fi dacă vor trebui sau nu să plătească impozitul pe cifra de afaceri. Fondurile de pensii ar putea să-și piardă contribuția pentru pilonul 2 de pensii de la sectorul IT, agricutură și construcții, după ce guvernul le-a dat posibilitatea angajaților din aceste domenii să aleagă dacă plătesc sau nu contribuțiile la pensiile private obligatorii.
De altfel, consultanții fiscali spun că încă sunt foarte multe aspecte neclare și au primit multe întrebări de la IFN-uri, societăți de asigurări și administratori de pensii despre modul în care vor trebui să își calculeze impozitul pe cifra de afaceri.
Ei spun că în perioada urmatoare se așteaptă să apară încă patru OUG și o declarație nouă pentru impozitul pe cifra de afaceri (formularul urmând să fie aprobat în 30 de zile) care ar putea aduce lămuriri.