Pachetul fiscal lovește în ONG-uri: Impozitul minim împiedică marile companii să-și poată deduce sponsorizările

Pachetul fiscal lovește în ONG-uri: Impozitul minim împiedică marile companii să-și poată deduce sponsorizările

Din proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare pe ultima sută de metri a dispărut „ajustorul fiscal” care se înlocuiește cu „impozitul minim pe cifra de afaceri” a companiilor mari și a băncilor.

Este una dintre principalele modificări fiscale din documentul pus în consultare publică și care promitea că va păstra creditul fiscal acordat companiilor reprezentat în principal prin sponsorizări.

În realitate, după cum sunt definițiile pentru impozitul minim pe cifra de afaceri pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 50 milioane de euro și impozitul pe profit, este practic eliminat creditul fiscal reprezentat de sponsorizări, explică avocatul Gabriel Biriș.

ADVERTISING

„Contribuabilii, alții decât cei prevăzuți la art. 15, care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit prevederilor alin. (3), sunt obligați la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”, se arată în textul proiectului.

ADVERTISING

Iar „Impozitul minim pe cifra de afaceri se determină astfel: IMCA =  1% x (VT – Vs – I – A), unde  indicatorii au următoarea semnificație:

  • IMCA = impozit minim pe cifra de afaceri, determinat cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul.
  • VT = venituri totale, determinate cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, după caz;
  • Vs = venituri care se scad din veniturile totale, determinate cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, după caz (…)
  • I = valoarea achiziției/producției de active efectuată în trimestru/anul de calcul, începând cu anul fiscal 2024, respectiv cu anul fiscal modificat care începe în anul 2024;
  • A = amortizarea contabilă a activelor achiziționate/produse înainte de 1 ianuarie 2024/prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2024.”
ADVERTISING

Iar la aliniatul 5 se arată că „impozitul pe profit trimestrial/anual reprezintă impozitul pe profit înainte de scăderea sumelor potrivit legii, ajustat astfel: din acest impozit pe profit se scad sumele reprezentând sponsorizare/mecenat, alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislației în vigoare, precum și reducerea conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 153/2020 (…).”

După cum se observă, din impozitul minim pe cifra de afaceri, nu se scad sponsorizările/mecenat la fel ca în cazul calculului impozitului pe profit.

„Astfel că marile companii nu vor beneficia de deducerea sponsorizărilor, ci vor trebui să le suporte din propriul buzunar”, arată consultantul fiscal Gabriel Biriș. Aceasta deoarece marile companii au o marjă de profit redusă, care rar depășește 6%.

Citeşte integral ”Încendiu” în Măsurile fiscale, pentru ONG-uri: impozitul minim împiedică marile companii să-și poată deduce sponsorizările pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇