În Raportul Studiul Economic 2024 pentru România, elaborat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OCDE, se recomandă tranziția treptată către o impozitare progresivă a salariilor și calculul impozitelor pentru proprietățile imobiliare să fie pe baza valorii de piață a proprietății.
Aceste măsuri vizează o reformă fiscală, prin care să crească încasările și să se reducă în continuare cheltuielile publice.
OCDE atrage atenția asupra progresului lent în corectarea dezechilibrelor fiscale și arată că eforturile pentru a elimina risipa cheltuielilor administrației centrale ar trebui să fie continuate prin revizuiri ale cheltuielilor.
Principalele idei din Raportul OCDE
Economia României a dovedit reziliență la șocurile externe survenite după invadarea Ucrainei de trupele ruse, urmată de criza energetică: „Sarcina imediată pentru politica macroeconomică este de a controla inflația, care se situează cu mult peste țintă. Consolidarea fiscală ar completa o politică monetară mai strictă în ceea ce privește temperarea cererii.
Cu toate acestea, creșterea angajamentelor de cheltuieli guvernamentale – inclusiv pentru apărare, reforma pensiilor și salariile din sectorul public – ar putea împiedica reabilitarea fiscală, dacă nu se realizează reforme importante pentru a crește nivelul scăzut al veniturilor din taxe și impozite ale României”.
OCDE susține necesitatea reformării sistemului fiscal pentru a încetini creșterea datoriei publice până la un nivel sustenabil, fără a se încetini dezvoltarea economică rapidă necesară pentru convergența veniturilor.
Raportul subliniază alinierea politicii fiscale cu politica monetară a BNR, care a fost nevoită să ridice dobânda cheie de la 1,25% la finele anului 2021 la 7% în prezent, cel mai ridicat nivel de după criza financiară globală.
Investițiile vor fi motorul creșterii economice
Prognoza arată că PIB-ul real va crește cu 3,1% în 2024 și cu 3,3% în 2025, fără să atingă nivelul potențialului.
De asemenea, majorăriile de pensii și salarii vor susține creșterea reală a veniturilor gospodăriilor și implicit consumul. Însă ratele ridicate ale dobânzilor, majorările de impozite și creșterea lentă a ocupării forței de muncă vor menține pe termen scurt avansul consumului privat la niveluri moderate în comparație cu mediile istorice recente.
Investițiile se vor menține la un nivel ridicat, susținute de proiectele de infrastructură finanțate de UE. Exporturile își vor reveni treptat, odată cu îmbunătățirea situației economice în Europa.
O creștere a producției sub nivelul potențial va limita crearea de locuri de muncă în următorii doi ani, menținând șomajul peste ratele de dinaintea pandemiei, pe măsură ce creșterea salariilor se va tempera.
Până în 2025, rata generală a inflației va încetini la 3,7%, aproape de partea superioară a benzii-țintă a băncii centrale, se mai arată în prognoza OCDE.
Pe partea riscurilor, raportul menționează presiunile inflaționiste care se vor menține o perioadă mai îndelungată decât se anticipa.
Pe termen scurt, majorarea TVA pentru anumite categorii de produse de la niveluri mai reduse ar putea îngreuna limitarea creșterii rapide a prețurilor.
„Progresul lent în corectarea dezechilibrelor fiscale ar putea contribui la deficite de cont curent mai mari și la o expansiune mai rapidă a datoriei publice a României. Într-o perioadă de creștere a ratelor dobânzii, acest lucru ar putea crește riscurile de ieșiri de capital destabilizatoare.
O transpunere puternică a fondurilor UE în investiții ar stimula creșterea PIB-ului și ar îmbunătăți viitorul României. Este nevoie de prudență fiscală pentru a tempera cererea și a susține sustenabilitatea datoriei publice”, notează raportul OCDE.
Citeşte integral analiza Raportul OCDE pe România – principalele idei. Recomandări: Impozitare progresivă a salariilor și creșterea impozitelor pe proprietate pe Curs de Guvernare