Veniturile totale la bugetul general consolidat au crescut în prima lună din acest an cu 7,8 miliarde de lei până la 47,4 miliarde, cu aproape 20% mai mult comparativ cu ianuarie 2023.
Această creștere a fost susținută în principal de măsurile fiscal-bugetare adoptate anul trecut, înregistrându-se majorări importante la încasările din contribuțiile sociale, impozitul pe salarii, TVA și accize. La acestea s-au adăugat și sumele rambursate din fonduri europene.
Față de luna ianuarie 2023, când veniturile statului au crescut cu 8,5% (an/an), dinamica din acest an relevă o creștere spectaculoasă, de peste două ori mai mare, de aproape 20%.
Sumele provenite din impozitul pe salarii și dividende au scăzut cu 5,8%, însă această scădere s-a datorat efectului de bază la impozitul pe dividende (-56,7%) față de ianuarie 2023. Explicația e dată de faptul că în ianuarie 2023 s-a grăbit plata impozitului pe dividende pentru a beneficia de cota de impozit de 5%, înainte de a fi majorată la 8%. Astfel în ianuarie 2023 saltul sumelor încasate pentru impozitul pe dividende a crescut cu 360% din acest motiv.
Cât a adus în plus la Buget fiecare impozit crescut
Însă o creștere semnificativă, de 24,5% a fost consemnată pentru sumele reprezentând impozitul pe salarii. Aceasta s-a datorat eliminării scutirii de la plată pentru impozitul pentru salariații din construcții, agricultură, industria alimentară și IT, încă din noiembrie 2023. Contribuții pozitive au avut și deciziile de majorare a salariului minim pe economie, precum și salariile minime din construcții, agricultură și industrie alimentară.
Au crescut și încasările din impozitul pe veniturile din pensii (+58%), care includ majorarea punctului de pensie de la 1.586 la 1.785 de lei.
Creștere importantă a fost și la asigurările sociale, de 25,7%, până la 15,62 miliarde de lei, rezultată în principal din eliminarea scutirii de la plata contribuțiilor a salariaților din construcții, agricultură și industrie alimentară. De asemenea, creșterea salariilor minime a influențat şi ea majorarea sumelor încasate.
Un alt salt important a fost consemnat la veniturile provenite din plata TVA. Încasările nete din TVA au înregistrat 12 miliarde de lei, în creștere cu 22,8% (an/an). De la 1 ianuarie, mai multe cote de TVA pentru unele produse și servicii au crescut de la 5 la 9% sau de la 9 la 19%. Aici sunt cuprinse spectacolele și evenimentele culturale, alimentele bio și tradiționale, băuturile nealcoolice carbogazoase sau cu conținut ridicat de zahăr, echipament sportiv și altele.
Citeşte integral analiza Cât a adus în plus la bugetul de stat fiecare taxă majorată – din creșterea cu 20% a veniturilor pe Curs de Guvernare