Cât a adus în plus la bugetul de stat fiecare taxă majorată

Cât a adus în plus la bugetul de stat fiecare taxă majorată

Veniturile totale la bugetul general consolidat au crescut în prima lună din acest an cu 7,8 miliarde de lei până la 47,4 miliarde, cu aproape 20% mai mult comparativ cu ianuarie 2023.

Această creștere a fost susținută în principal de măsurile fiscal-bugetare adoptate anul trecut, înregistrându-se majorări importante la încasările din contribuțiile sociale, impozitul pe salarii, TVA și accize. La acestea s-au adăugat și sumele rambursate din fonduri europene.

Față de luna ianuarie 2023, când veniturile statului au crescut cu 8,5% (an/an), dinamica din acest an relevă o creștere spectaculoasă, de peste două ori mai mare, de aproape 20%.

ADVERTISING

Sumele provenite din impozitul pe salarii și dividende au scăzut cu 5,8%, însă această scădere s-a datorat efectului de bază la impozitul pe dividende (-56,7%) față de ianuarie 2023. Explicația e dată de faptul că în ianuarie 2023 s-a grăbit plata impozitului pe dividende pentru a beneficia de cota de impozit de 5%, înainte de a fi majorată la 8%. Astfel în ianuarie 2023 saltul sumelor încasate pentru impozitul pe dividende a crescut cu 360% din acest motiv.

Cât a adus în plus la Buget fiecare impozit crescut

Însă o creștere semnificativă, de 24,5% a fost consemnată pentru sumele reprezentând impozitul pe salarii. Aceasta s-a datorat eliminării scutirii de la plată pentru impozitul pentru salariații din construcții, agricultură, industria alimentară și IT, încă din noiembrie 2023. Contribuții pozitive au avut și deciziile de majorare a salariului minim pe economie, precum și salariile minime din construcții, agricultură și industrie alimentară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Au crescut și încasările din impozitul pe veniturile din pensii (+58%), care includ majorarea punctului de pensie de la 1.586 la 1.785 de lei.

Creștere importantă a fost și la asigurările sociale, de 25,7%, până la 15,62 miliarde de lei, rezultată în principal din eliminarea scutirii de la plata contribuțiilor a salariaților din construcții, agricultură și industrie alimentară. De asemenea, creșterea salariilor minime a influențat şi ea majorarea sumelor încasate.

Un alt salt important a fost consemnat la veniturile provenite din plata TVA. Încasările nete din TVA au înregistrat 12 miliarde de lei, în creștere cu 22,8% (an/an). De la 1 ianuarie, mai multe cote de TVA pentru unele produse și servicii au crescut de la 5 la 9% sau de la 9 la 19%. Aici sunt cuprinse spectacolele și evenimentele culturale, alimentele bio și tradiționale, băuturile nealcoolice carbogazoase sau cu conținut ridicat de zahăr, echipament sportiv și altele.

ADVERTISING

Citeşte integral analiza Cât a adus în plus la bugetul de stat fiecare taxă majorată – din creșterea cu 20% a veniturilor pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇