Șeful CNAS se plânge că are un buget limitat. Discuțiile cu medicii de familie încep abia joi seară. Până atunci, se fac controale la cabinete

Șeful CNAS se plânge că are un buget limitat. Discuțiile cu medicii de familie încep abia joi seară. Până atunci, se fac controale la cabinete

În contextul în care medicii de familie ameninţă că nu mai tratează pacienţii de la 1 februarie din cauză că li s-au tăiat fondurile, şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spune că are un buget limitat şi că va începe negocieri cu cadrele medicale nemulţumite abia joi seara. Până atunci, se fac controale la cabinete.

Cristian Celea a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că va începe joi discuţiile cu reprezentanţii medicilor de familie, ai medicilor din ambulatoriu şi stomatologilor.

“Joi, 18 ianuarie, începem în cadrul  dialogului pe care îl avem cu cele trei segmente de discuţii, care vor fi dublate şi de discuţiile şi negocierile cu colegiile medicilor, în afara de cele pe care ne dorim să le facem cu patronatele. 

Ştim cu toţii că avem un buget limitat, care trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală, în limita impusă de Ministerul de Finanţe.

ADVERTISING

Dar asigurăm pe toată lumea de efortul pe care ne dorim să-l facem şi sper să şi reuşim să îl facem în vederea garantării accesului echitabil la toate tipurile de servicii de sănătate. Sper să reuşim împreună cu actorii din sistemul de sănătate  să parcurgem procesul legal de transparenţa decizională, care va începe joi, la ora 18”, a declarat Cristian Celea.

El promite că în ianuarie vor fi finalizate şi plăţile restante pentru serviciile anului 2023. 

“Multe dintre ele, mă refer la servicii medicale care vor fi plătite la nivelul lunii noiembrie, fiindcă ştiţi prea bine că luna decembrie va fi plătită în cursul acestei luni din fondurile alocate pentru această lună de către repartiţia care ne vine de la Ministerul de Finanţe, atât la nivel de credite de angajamente, cât şi la nivel de credit bugetar”, a transmis preşedintele CNAS.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fondurile pentru medicină de familie, ambulatoriu şi stomatologie sunt mai mici decât cele de anul trecut.  

“Ştiţi şi din alocuţiunile pe care le-au avut colegii medici de familie şi din celelalte domenii că la nivelul  anului acesta creditele bugetare pentru cele trei domenii de activitate sunt deficitare. Sunt la un nivel  cu aproximativ 25 - 28% mai mici la medicina de familie, 35% la ambulatoriul de specialitate, la medicina clinică  şi la fel de nesatisfăcătoare şi la stomatologie. 

Este lucru pentru care va trebui să găsim soluţii împreună cu furnizorii de servicii medicale  şi este în contextul general în care creditele de angajament şi bugetare pentru acest an vor avea nevoie de o refinanţare probabil la nivelul trimestrului IV al anului în curs”, a explicat Cristian Celea. 

De unde se pot lua bani

El a fost întrebat dacă a discutat cu ministrul de Finanţe pentru a vedea dacă sunt bani pentru cele trei domenii medicale. 

ADVERTISING

“Au fost mai multe discuţii cu Ministerul de Finanţe. Le-am început încă din decembrie, din 24, cu argumentele necesare, mai ales pe aceste domenii. Toate domeniile sunt vitregite, dar mai ales acestea trei. A rămas ca pe baza proiecţiei, rezultatului consultării şi negocierilor să facem, cu aprobarea Ministerului de Finanţe, nişte viramente între domeniile de activitate, în aşa fel încât practic să încercăm să reechilibrăm situaţia unde este cea mai deficitară, respectiv medicii de familie, clinicul”, adaugă preşedintele CNAS.

Întrebat de unde ar putea fi luaţi bani, Cristian Celea a răspuns: “De la alte domenii de activitate în care oricum finanţarea nu este suficientă până la finele anului 2024. (…) Diferenţa mare este că bugetul alocat acestor trei domenii de activitate este practic împărţit de la începutul anului şi rezultatul punctului per capita şi punctului per serviciu este rezultatul unui buget alocat de la începutul anului”.

Controale la cabinete

Pe de altă parte, în această perioadă, au loc controale la medicii de familie.

“Facem nişte controale care nu sunt numai la medicii de familie. Este o obligaţie legală, Casa Naţională să  facă controale pentru a vedea maniera la care s-au cheltuit fondurile alocate pe fiecare domeniu de activitate.

Au început pe fiecare domeniu de activitate. Este la finele unui an bugetar, este firesc să se facă lucrul acesta pentru a vedea dacă au fost cheltuiţi eficient banii şi dacă sumele alocate au fost suficiente pentru domeniile respective”, a explicat Celea.

El a fost întrebat dacă a găsit nereguli în urma acestor controale. 

“Controalele sunt în curs, mă abţin să vă dau rezultate finale, dar, din păcate, s-au găsit nişte inadvertenţe într-un contract care este între părţi, între casele judeţene şi medicii de familie. Lucrurile nu pot fi generalizate. Marea majoritate a medicilor de familie dau dovadă de foarte multă seriozitate, îşi îndeplinesc condiţiile contractuale. Asta nu înseamnă că nu sunt excepţii. Şi Casa Naţională tocmai vrea ca prin reglementările pe care le va face în contractul cadru cu această ocazie şi aplicarea normelor, să elimine toate aceste lucruri care dau posibilitatea unora să iasă în afara  contractului legal”, a transmis preşedintele CNAS.

Întrebat dacă poate da un exemplu de problemă descoperită, Cristian Celea a răspuns: “Cred că este nefiresc ca un medic de familie internat în spital în internare continuă să presteze activitate medicală la cabinet. (…) Vorbim de un medic aflat în internare continuă şi în acelaşi timp cabinetul presta fără să aibă un alt angajat medic. Probabil că avea doar o asistentă medicală”. El a precizat că acest caz s-a petrecut în judeţul Timiş.  

Statul a decis ca în 2024 să taie cu 25% bugetul acordat cabinelor de medicină de familie, iar decizia va avea consecinţe negative pentru întregul sistem de sănătate, inclusiv un aflux mai mare de pacienţi către urgenţă, susţin medicii de familie. Ei spun că nu își vor mai putea acoperi cheltuielile și amenință cu închiderea cabinetelor sau cu pensionarea, acolo unde este cazul.

În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat nemulțumirile medicilor de familie legate de finanțarea sistemului. „Finanțarea este aprobată de Ministerul Finanțelor, dar din punctul meu de vedere trebuie să existe o rectificare bugetară”, a transmis Rafila.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇