Medicii de familie reclamă că s-a redus cu 25% alocarea bugetară pentru acest an: Centrele de Permanență funcționează cu bani aduși de acasă de colegii noștri

Medicii de familie reclamă că s-a redus cu 25% alocarea bugetară pentru acest an: Centrele de Permanență funcționează cu bani aduși de acasă de colegii noștri

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenţia că reducerea cu 25% a alocării bugetare pentru acest an faţă de anul trecut pentru acest sector contribuie la colapsul acestui segment medical.

”Într-un sistem sanitar nefuncţional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autorităţile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie.

Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 faţă de anul 2023, deşi noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populaţia generală şi care putem interveni în starea de sănătate a întregii populaţii”, se arată, marţi, într-un comunicat de presă transmis de Societatea Naţională de Medicina Familiei.

ADVERTISING

Reprezentanţii medicilor de familie atrag atenţia asupra deficitului major de medici de familie şi afirmă că diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea măsurilor menţionate, va agrava şi mai mult acest deficit.

”Totul, în contextul în care Centrele de Permanenţă funcţionează cu bani aduşi de acasă de colegii noştri, ei nefiind încă plătiţi pentru perioada octombrie – decembrie, iar suspendarea activităţii în aceste centre ar bloca Unităţile de Primiri Urgenţe sau în contextul în care toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar 40%”, spun medicii de familie.

ADVERTISING

Ei subliniază că trebuie luate măsuri care să remedieze aceste situaţii şi nicidecum să reducă drastic finanţarea deja deficitară a acestui segment al sistemului de sănătate.

”Practic, întrebarea pe care autorităţile şi-o pun periodic, mai ales în anii electorali, «de ce sunt zone fără medici de familie?», are un răspuns simplu: pentru că nu îşi doresc să aveţi medici de familie, pentru că nu îşi doresc ca populaţia să beneficieze de servicii decontate la medicul de familie.

România ocupă cele mai ruşinoase locuri când vine vorba despre starea de sănătate şi, în aceste condiţii, guvernanţii găsesc că este momentul să îngroape şi mai mult, dacă se putea, sistemul sanitar, prin scăderea finanţării medicinei de familie, prin îngroparea medicilor de familie în activităţi birocratice inutile, prin menţinerea unui sistem informatic nefuncţional”, susţine SNMF.

ADVERTISING

Reprezentanţii medicilor de familie vorbesc despre un ”joc dublu”: ”în faţa autorităţilor internaţionale (care ştiu că prima verigă pentru salvarea sistemului şi îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei este medicina de familie), autorităţile române fac promisiuni şi îşi iau angajamente, dar, în realitate, depun eforturi susţinute ca aceste angajamente să rămână doar pe hârtie şi să nu poată fi implementate”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇