Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat nemulțumirile medicilor de familie legate de finanțarea sistemului.
Ministrul a fost întrebat despre anunţul făcut de medicii de familie, care ameninţă că nu mai tratează pacienţii de la 1 februarie.
„Finanțarea este aprobată de Ministerul Finanțelor, dar din punctul meu de vedere trebuie să existe o rectificare bugetară”, a transmis Rafila, citat de Mediafax.
Acesta susţine că prima prioritate a ministerului este „dezvoltarea serviciilor medicale ambulatorii și dezvoltarea serviciilor de medicina de familie”.
Este un proces legal de negociere, a mai spus Rafila, adăugând că „o concluzie favorabilă ar fi să se mențină trendul de încurajare a dezvoltării acestor servicii”.
Problema este legată de resursele bugetare, pe măsură ce colectările vor fi mai bune, această problemă se va rezolva, a estimat Alexandru Rafila.
Ministrul a transmis un mesaj către medicii de familie, cerându-le să participe cu bună credinţă la negocierile organizate de CNAS, pentru găsirea unei soluţii care să permită finanţarea corespunzătoare a activităţilor medicale pe care le desfăşoară.
”Doar declaraţii fără discuţii, fără negociere, mai ales că această negociere are un cadru legal, nu este o negociere aşa, ad-hoc, este o negociere instituţională, trebuie să aibă loc şi în urma negocierii atunci putem să avem şi puncte de vedere şi să discutăm în mod serios şi despre alte lucruri care sunt necesare pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical”, a spus Rafila, citat de News.ro.
Statul a decis ca în 2024 să taie cu 25% bugetul acordat cabinelor de medicină de familie, iar decizia va avea consecinţe negative pentru întregul sistem de sănătate, inclusiv un aflux mai mare de pacienţi către urgenţă, susţin medicii de familie.
Ei spun că nu își vor mai putea acoperi cheltuielile și amenință cu închiderea cabinetelor sau cu pensionarea, acolo unde este cazul.