Șeful Colegiului Medicilor: 57% dintre medicii tineri au intenția să plece în străinătate. Te demotivezi dacă toți angajații primesc același salariu

Șeful Colegiului Medicilor: 57% dintre medicii tineri au intenția să plece în străinătate. Te demotivezi dacă toți angajații primesc același salariu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu realizat de Colegilor Medicilor arată că 25% dintre medici au de gând să plece în străinătate, iar la cei tineri această intenţie ajunge la 57%. Un aspect este faptul că te demotivezi dacă toţi angajaţii primesc acelaşi salariu, indiferent dacă ai cinci operaţii pe zi sau una sau deloc.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a fost întrebat, joi, la Medika TV, câţi medici au mai plecat în străinătate.

“Noi dăm certificat profesional curent. Este un certificat care se eliberează numai membrilor CMR. Fără acest certificat, medicul nu poate să meargă într-o altă ţară să practice. Trebuie să fie membru al nostru.

ADVERTISING

Un medic care este deja angajat în România şi deja lucrează în sistemul medical românesc şi are aviz de liberă practică.

Şi în 2016 când ne raportăm înainte de creşterea salarială era undeva la 1.400 pe an. Certificatele arată o intenţie. Nu ştiu dacă cel care a luat certificatul a şi plecat. Nu am instrumente de monitorizare.

Apoi, a început să scadă la 1.000 pe an, în anii pandemiei 2020-2021 – pe la 800, în 2022 a crescut pe la 1.000 şi ceva, anul trecut a fost 890. Deci cam asta este dinamica de eliberare a acestor certificate. Nu înseamnă neapărat că aceşti medici au şi plecat”, a afirmat Daniel Coriu.

ADVERTISING

Un studiu al Colegiului arată că intenţia de migraţie ajunge la 25%.

“Dacă e să vorbim de intenţia de migraţie externă, care este rezultatul studiului nostru, studiu făcut pe o populaţie largă de medici, peste 8.000 de medici, această intenţie ajunge la aproape 25%.

Nu înseamnă neapărat că vor pleca. Vorbim de oameni aşezaţi care au post, care lucrează undeva, care au un venit stabil. Ei au această intenţie 25%. Când vorbim de medicii tineri, această intenţie ajunge la 57%. Ceea ce este foarte grav”, a mai explicat preşedintele Colegiului Medicilor.

Ar fi normal să răsplăteşti munca

Daniel Coriu şi-ar dori ca medicii să fie plătiţi în funcţie de performanţă şi a menţionat că ar fi normal să răsplăteşti munca, pentru că te demotivezi dacă toţi angajaţii primesc acelaşi salariu.

ADVERTISING

”Acest lucru ni-l dorim cu toţii. În 2017, s-a făcut creşterea salarială, lucru care a fost binevenit. A fost poate singura măsură corectă luată pentru a stopa migraţia medicilor. Lucru care s-a întâmplat.

Salariile la acel moment erau atractive. Din nefericire, s-a făcut pentru toţi la fel, indiferent cât de mult munceşti, indiferent dacă ai cinci operaţii pe zi sau una sau deloc. Eşti angajat şi îţi primeşti banii. Spitalul angajator este obligat să îţi plătească.

Ceea ce este păcat pentru că avem oameni, am colegi care văd 30 - 40 de pacienţi pe zi şi alţii care muncesc mult mai puţin. Ar fi normal să răsplăteşti munca, pentru că în momentul acesta te demotivezi dacă toţi angajaţii primesc acelaşi salariu, cel care munceşte mai mult o să zică: Dar eu de ce să o fac? La sfârşitul zilei eu de ce să plec la ora 18 sau 19 din spital?”, a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din România.

El a adăugat că, în domeniul medical, performanţa se poate cuantifica foarte uşor.

“În orice domeniu plata se face pe performanţă, se face pe activitate. În domeniul medical, acest lucru se poate cuantifica foarte simplu. Ştim foarte bine ce face fiecare doctor, câte manevre face şi câte acte medicale prestează. Lucrurile acestea sunt foarte bine cuantificate. Putem să o facem. (...)

Trebuie reglementată foarte atent, pentru că tu ai Codul Muncii. Nu mai poţi să vii să scazi salariile. E un drept câştigat. Dar cumva trebuie intervenit şi este o măsură pe care ar trebui să o luăm”, a mai declarat Daniel Coriu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇