Românii, nemulțumiți de salarii. Jumătate dintre angajați caută noi locuri de muncă în 2024

Românii, nemulțumiți de salarii. Jumătate dintre angajați caută noi locuri de muncă în 2024

Cel puțin jumătate dintre angajații români sunt nemulțumiți de salarii și vor să caute noi locuri de muncă în 2024 mult mai bine plătite. Anul anterior a fost dificil pentru o treime dintre angajații români care consideră că salariile au rămas în urma scumpirilor și taxelor tot mai ridicate.

Venitul lunar este principalul motiv pentru care românii vor să își schimbe locul de muncă. Conform unui sondaj eJobs.ro, realizat în toamna anului 2023, în perioada octombrie – noiembrie, un procent de 56% dintre angajați caută noi locuri de muncă în 2024, cu beneficii salariale mai mari și cu o atmosferă de lucru mai bună. Pentru mulți dintre repondenți salariul actual nu mai este suficient pentru a acoperi scumpirile și costurile mari de trai.

ADVERTISING

Angajații, nemulțumiți de perspectivele profesionale

Pentru angajații românii, salariul nu este singurul motiv de nemulțumire. Spre deosebire de anii anteriori, repondenții care vor să caute un alt loc de muncă în 2024 pun la egalitate salariul cu perspectivele din compania în care lucrează. Un procent de 57% dintre cei care au răspuns sondajului sunt nemulțumiți de faptul că firma la care lucrează nu le oferă nicio posibilitate de dezvoltare. Iar acest procent este la egalitate cu cel care reflectă nemulțumirile românilor cu privire la salarii și recompense.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Angajații care nu întrevăd nicio posibilitate de avansare și creștere în compania în care lucrează vor încerca întotdeauna să caute oferte de munca mai bune. Aceștia sunt angajații ambițioși, pentru care cariera primează, funcția este importantă și, odată cu ea, beneficiile salariale.

Mediul toxic favorizează demisiile

Un procent important de angajați și-a exprimat nemulțumirea și cu privire la mediul toxic în care lucrează și în care nu se poate dezvolta. Conform sondajului menționat, aproape 42% dintre repondenți consideră că lucrează într-un mediu toxic și sunt interesați de angajari în domenii mult mai libere, în care pot fi creativi și se pot dezvolta.

ADVERTISING

Aproape o treime dintre românii consideră că muncesc foarte mult și atribuții care depășesc fișa postului. Mulți români se simt epuizați și sunt nemulțumiți că nu pot lucra de acasă o parte din timp.

Intenția de a schimba locul de muncă în 2024 apare mai des printre angajații din domeniul industriei auto, din domeniul HORECA (hoteluri-restaurante-turism), retail și distribuție. Angajații cei mai stabili rămân cei din domeniul IT care se bucură în continuare de venituri consistente, chiar dacă și pentru ei lipsa de perspective este o provocare.

Cele mai ofertante zone pentru noi locuri de muncă în 2024

Capitala rămâne orașul cel mai dinamic pe piața muncii, cu cele mai multe oferte pentru cei care vor să își schimbe locul de muncă în 2024. În București se oferă și cele mai bune salarii, cu o medie cuprinsă între 960 și 1400 de euro pe lună, dar este urmat îndeaproape de Cluj. Alte regiuni dinamice, cu noi locuri de muncă în 2024 sunt județul Timiș, Ilfov, Iași și Brașov.

Este mai dificil pentru angajați să găsească locuri de muncă în Teleorman, Ialomița, Mehedinți sau Covasna, dar și aici începutul sezonului de primăvară aduce oferte noi în domeniul agricol, mașini-utilaje, în turism și dezvoltare rurală.