Dacă un şofer nu are polița RCA, polițistul nu îl poate amenda - o instanţă explică ce e de făcut

Dacă un şofer nu are polița RCA, polițistul nu îl poate amenda - o instanţă explică ce e de făcut

Șoferii care nu au asupra lor polița RCA nici în format fizic și nici în format electronic nu pot fi amendați de poliţişti.

Asta a decis instanța Judecătoriei Alba Iulia, care a anulat o amendă de 870 de lei aplicată unui șofer pentru neprezentarea poliței de asigurare, informează Clujust.

Judecătorii au motivat sentința afirmând că ”agentul constatator trebuia să recurgă la o modalitate de verificare alternativă și nu să se limiteze la constatarea neprezentării poliței de către petentul oprit în trafic.”

ADVERTISING

Polițistul care l-a amendat pe șofer a arătat că acesta nu a avut asupra sa nici în format fizic și nici în format electronic polița de asigurare RCA a remorcii.

Însă, potrivit legii, conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat să aibă asupra să actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare și, după caz, atestatul profesional, precum și celelalte documente prevăzute de legislația în vigoare.

Iar polița de asigurare nu este enumerată în mod expres printre documentele ce trebuie prezentate polițistului rutier.

ADVERTISING

Totodată, ca urmare a modificării Normei A.S.F. nr. 20/2017, polițistul rutier avea posibilitatea interogării bazei de date cu asigurările obligatorii pentru a stabili dacă șoferul deținea sau nu poliță de asigurare RCA valabilă.

Așadar, instanța apreciază că nu sunt îndeplinite condițiile pentru ca șoferul să fie amendat pentru acest motiv.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇