Cozi enorme la paşapoarte, unde cererea a crescut de 4 ori. Sunt şi un milion de buletine şi permise auto expirate. Cele noi trebuie făcute până în iunie

Cozi enorme la paşapoarte, unde cererea a crescut de 4 ori. Sunt şi un milion de buletine şi permise auto expirate. Cele noi trebuie făcute până în iunie

Ministerul de Interne a luat măsuri pentru deblocarea situației la ghișeele din țară unde se eliberează pașapoarte, în timp ce direcția de specialitate îi învață cum să procedeze pe cei care au nevoie de permise noi de conducere, iar cei cărora le-a expirat cartea de identitate sunt atenționați cu privire la termenele legale.

Ministerul de Interne a anunțat, miercuri, o creştere cu 417% a numărului de cereri depuse pentru eliberarea de paşapoarte, în intervalul 1-8 martie, faţă de perioada similară din 2021.

Numărul programărilor a fost, în aceeaşi perioadă, mai mare cu peste 300% faţă de anul trecut, iar pentru a gestiona situaţia MAI a dispus prelungirea programului de lucru cu publicul și suplimentarea la maximum a stațiilor de preluare a cererilor, se arată într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Explicațiile vin în contextul în care cozile la ghișeele pentru eliberarea de pașapoarte sunt foarte mari, iar platforma se blochează din cauza numărului mare de accesări, după încetarea stării de alertă.

MAI precizează că, deşi termenul legal de eliberare a paşapoartelor simple electronice este de 15 zile lucrătoare, documentul se eliberează în doar două zile.

”În prezent, în vederea personalizării paşapoartelor simple electronice, programul de lucru al Centrului Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice este de la ora 06.00 la ora 22.00, inclusiv în weekend”, a mai transmis MAI. 

ADVERTISING

Pentru a fi rezolvate cât mai repede cererile, unele solicitări au fost relocate.

Astfel, în perioada 03-09.03.2022 au fost relocate 3.713 cereri de la SPCP al mun. Bucureşti, Constanţa, Iaşi şi Suceava către SPCP Argeş, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Caraş-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Olt, Mehedinţi, Mureş, Teleorman şi Vrancea.

”În 20 de judeţe, unde s-a înregistrat un număr semnificativ de cereri, a fost prelungit programul de lucru cu publicul cu cel puţin două ore”, a mai transmis MAI. 

Sursa citată a precizat că marți s-au efectuat 48.593 de programări, pentru un număr de 85.197 de persoane, iar miercuri până la orele 12:00 au fost efectuate 14.370 de programări pentru 25.259 de persoane (în scopul prezentării la ghişeu în următoarele de 90 de zile).

ADVERTISING

Totodată, autoritățile anunță că peste 387.000 de cărţi de identitate expirate sunt în circulaţie în acest moment, iar valabilitatea lor va înceta în 7 iunie, așa că deţinătorii lor trebuie să se prezinte pentru preschimbare. 

Directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date a MAI, chestor de politie Catalin-Aurel Giulescu, a atenționat că termenul de eliberare a cărţii de identitate este de 30 de zile, ”cu posibilitatea prelungirii acestui termen de către şeful Serviciului Public Comunitar în situaţii justificate cu încă 15 zile”.

„Pentru situaţii de excepţie, în baza unor cereri adresate şefilor serviciilor publice comunitare, acest termen poate fi redus tocmai pentru a răspunde necesităţilor pe care cetăţenii le pot avea. Actul de identitate prezent se lasă în posesia titularului până la eliberarea noului document de identitate”, a mai precizat el.

Acesta a mai menționat că numărul de solicitări a ajuns la 10.000 de cereri pe zi, iar capacitatea de producţie este de 32.000 de cărţi de identitate pe zi.

Permisele de conducere expirate mai sunt valabile 3 luni

În ceea ce privește permisele de conducere expirate în starea de alertă, acestea mai sunt valabile încă 3 luni de acum înainte, iar Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor anunță cum pot fi evitate cozile pentru preschimbarea permisului.

Direcția precizează că este vorba despre un număr mare de documente - circa 500.000.

În aceste condiții, celor interesați li se recomandă:

Stadiul emiterii documentelor poate fi urmărit, în timp real, pe site-ul www.drpciv.ro, secțiunea servicii online – emitere permis/emitere certificat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇