Sunt cozi uriaşe la pașapoarte şi programările se fac abia în aprilie

Sunt cozi uriaşe la pașapoarte şi programările se fac abia în aprilie

Cererile pentru eliberarea de noi pașapoarte au crescut foarte mult în ultima perioadă. Site-ul epasapoarte.ro pentru programări online merge greu, programările se întind pe multe zile, iar la ghișee sunt cozi foarte mari (foto).

În Capitală primele date libere pentru programare sunt în aprilie și sute de oameni au fost filmați stând la coadă în aceste zile în mall-ul Park Lake, la Direcţia de Paşapoarte. Aici așteaptă oamenii pe câte trei rânduri, pentru cele 10 ghișee destinate celor care și-au făcut programare și două ghișee pentru persoanele fără programare, iar numărul angajaților a fost suplimentat. De asemenea, programul a fost prelungit până la 12 ore.

ADVERTISING

În doar o săptămână, numărul de cereri depuse în Bucureşti s-a dublat.

"Peste două mii de cereri pe zi în ultimele două zile. Dublu față de perioada similară, înainte de pandemie. Am prelungit programul de lucru cu publicul, am suplimentat efectivele care înregistrează cererile, lucrăm la capacitate maximă cu toate ghișeele deschise", a declarat Claudiu Porojan, de Direcţia de Paşapoarte, pentru Observator News.

Cererile de pașapoarte noi sunt mari și în alte locuri din țară. De exemplu, în județul Gorj, ele s-au triplat în ultima săptămână, transmite Antena3.

ADVERTISING

Unii se pregătesc de vacanţă, după ridicarea restricţiilor Covid. Dar pentru alţii o explicație ar fi situația incertă din Ucraina și valurile de refugiați, care îi pun pe gânduri pe români.

Direcţia Generală de Paşapoarte şi a Serviciilor Publice Comunitare de Paşapoarte a confirmat zilele trecute că platforma este intens accesată și a transmis că cei care doresc să depună cerere pentru eliberarea documentului o pot face la orice serviciu comunitar din țară.

În cazul în care nu mai sunt locuri disponibile pentru programare în perioada dorită (de exemplu, în cazul SPCP București, Ilfov, Suceava) puteți verifica disponibilitatea în județele limitrofe (Giurgiu, Călărași, Teleorman, Ialomița, respectiv Botoșani), informează sursa citată.

ADVERTISING

Amintim că nu aveţi nevoie de paşaport dacă plecaţi în statele Uniunii Europene sau în Republica Moldova, unde este suficientă cartea de identitate. Însă paşaportul este necesar pentru copiii sub 14 ani, care evident nu pot avea CI.

Taxa de paşaport este 258 de lei pentru adulţi şi 234 de lei pentru copiii sub 12 ani.

Mai multe informații privind obținerea noului pașaport puteți găsi AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇