CNSU a adoptat două hotărâri prin care se trimit ambulanțe în Ucraina și se alocă banii pentru refugiați (Documente)

CNSU a adoptat două hotărâri prin care se trimit ambulanțe în Ucraina și se alocă banii pentru refugiați (Documente)

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat o hotărâre care prevede acordarea de ambulanţe pentru Ucraina şi o alta privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară pentru cheltuielile cu funcţionarea taberelor de refugiaţi şi a altor cheltuieli pentru un număr mediu de 70.000 de persoane cazate zilnic.

Astfel, CNSU a adoptat, în şedinţa de vineri,  Hotărârile numărul 11 și 12 privind acordarea de asistenţă internaţională Ucrainei, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.

ADVERTISING

"Se aprobă acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, constând în ambulanţe tip A şi B conform anexei la prezenta hotărâre", prevede Hotărârea nr.11.

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 9-a zi de război

Prin Hotărârea nr.12 se propune ca pentru finanţarea cheltuielilor prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, să fie alocate, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.  

ADVERTISING

În România au rămas peste 58.000 de ucraineni, aproape 1.900 au cerut azil , a anunțat vineri ministrul de Interne, Lucian Bode.

De asemenea, acesta a precizat că avem 13 tabere de refugiați în mai multe județe, cu 3.511 locuri, din care în acest moment sunt ocupate 1.626, iar autoritățile locale sau societatea civilă au pus la dispozitia cetățenilor 12.326 de locuri de cazare la nivel național.

"Pentru stabilirea sumelor necesar a fi alocate, se propune a fi avute în vedere pentru o perioadă de 30 de zile, cheltuielile necesare pentru: a) un număr mediu de 70.000 de persoane cazate zilnic, dintre care 50.000 în spaţii puse la dispoziţie gratuit şi 20.000 în spaţii puse la dispoziţie contra-cost; b) funcţionarea a 22 taberele temporare de cazare şi asistenţă umanitară", se arată în document.

ADVERTISING

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat anunțase, vineri, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, că România donează Ucrainei 12 ambulanţe de transport şi urgenţă.

El a precizat că ambulanţele nu sunt noi, pentru că toate ambulanţele noi sunt pe fonduri europene şi nu pot fi donate, însă se vor asigura că sunt perfect funcţionale şi echipate.

Conferința de presă de la Palatul Victoria poate fi urmărită integral aici:

Declarații susținute de ministrul Gabriela Firea, ministrul Lucian Bode, secretarul de stat Raed Arafat și purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru

Declarații susținute de ministrul Gabriela Firea, ministrul Lucian Bode, secretarul de stat Raed Arafat și purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 4 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇