În România au rămas peste 58.000 de ucraineni, aproape 1.900 au cerut azil (Video)

În România au rămas peste 58.000 de ucraineni, aproape 1.900 au cerut azil (Video)

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a făcut vineri o informare cu privire la refugiații ucraineni care au intrat și au rămas sau au părăsit România după invadarea țării de către Rusia.

Într-o conferință de presă, susținută la Palatul Victoria, ministrul de Interne a precizat că 172.935 de ucraineni au intrat în România, iar dintre aceștia au plecat mai departe 114.829 de persoane.

În acest moment, în țară se află 58.106 cetățeni ucraineni, iar dintre aceștia 1.897 au solicitat azil.

”În cele 6 centre de azil se află 250 de cetățeni ucraineni”, a mai spus ministrul de Interne, precizând că joi, 3 martie, a fost ”ziua cu cel mai mare flux de intrare-ieșire”.

ADVERTISING

De asemenea, 20 de ucraineni au fost prinși la graniță încercând să treacă ilegal, a mai spus ministrul.

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 9-a zi de război

Lucian Bode a mai menționat că joi, la ora 15:50, un tren din Ucraina ”cu 11 vagoane, 1.200 de refugiați, 200 de copii și 2 femei însărcinate a plecat din Iași cu destinația București”.

În ceea ce privește cazarea, avem 13 tabere de refugiați în mai multe județe, cu 3.511 locuri, din care în acest moment sunt ocupate 1.626.

Autoritățile locale sau societatea civilă au pus la dispozitia cetățenilor 12.326 de locuri de cazare la nivel național, a mai subliniat ministrul de Interne, iar platforma operaționalizată la nivelul Guvernului a centralizat 5.396 de oferte de suport.

ADVERTISING

Pe de altă parte, România a participat joi la lucrările CAG legate de Ucraina și a prezentat măsurile luate până acum, precum și primirea solicitanților de azil. În context, România va transmite Comisiei Europene ”solicitările noastre fundamentate” privind sprijinul financiar necesar.

Miniștrii de Interne au agreat cu unanimitate de voturi aprobarea deciziei care declanșează mecanismul prevăzut de Directiva de protecție emisă în 2001, pentru situația la fel de grea din Kosovo”, a mai anunțat Lucian Bode, precizând că directiva se referă la gestionarea cazurilor provenite din zone de conflict.

ADVERTISING

S-a convenit acordarea statutului de protecție temporară cetățenilor ucraineni”, care vor primi acces la educație, asistență medicală, drept la muncă și altele, a mai afirmat ministrul Lucian Bode.

La rândul său, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a declarat în continuarea conferinței de presă de la Palatul Victoria, că în România au intrat 58 de mii de copii ucraineni și au ieșit 35 de mii, prin urmare la ora actuală se află în țara noastră peste 22 de mii de copii refugiați din Ucraina.

Ministrul Familiei a mai anunțat că un prim grup de copii orfani a ajuns joi seara în România și că aceștia au fost transferați în țară, aceștia făcând parte dintr-un grup mai mare care va sosi la noi în țară.

„Aseară au ajuns 85 de copii orfani din Ucraina, dintr-un grup despre care am fost sesizați cu aproape 1.000, care vor ajunge în țara noastră în zilele următoare”, a declarat ministrul, precizând că dorința autorităților ar fi ca acești copii orfani să fie plasați în case de tip familial sau la asistenți maternali.

Conferința de presă poate fi urmărită aici:

Declarații susținute de ministrul Gabriela Firea, ministrul Lucian Bode, secretarul de stat Raed Arafat și purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru

Declarații susținute de ministrul Gabriela Firea, ministrul Lucian Bode, secretarul de stat Raed Arafat și purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 4 martie 2022

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇