Cum îi ajutăm pe refugiații ucraineni. Unde sunt centrele pentru donații și cum putem să devenim voluntari în București

Cum îi ajutăm pe refugiații ucraineni. Unde sunt centrele pentru donații și cum putem să devenim voluntari în București
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mii de ucraineni care se retrag din calea armatelor invadatoare ale lui Vladimir Putin intră, în fiecare zi, în România. Iar parte dintre ei ajung la București și au nevoie de informații, de cazare și de masă.

Numărul lor crește de la o oră la altă. Așa că primăriile cer și sprijinul nostru, al cetățenilor, pentru a-i ajuta pe ucrainenii care s-au refugiat din calea războiului.

Iată unde și cum putem ajuta.

Primăria Municipiului București (PMB) a deschis, încă de sâmbătă seara, două centre în care puteți dona, între orele 10.00 și 18.00, alimente neperisabile, haine în stare bună, obiecte de igienă personală, jucării etc. Este vorba despre:

ADVERTISING
  • Centrul Bebe de București, situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 75, Sector 5, la rondul Piața Kogălniceanu.
  • Centrul de Economie Circulară de pe Calea Plevnei nr. 98, în Sectorul 1.

ONG-urile care vor să strângă donații și nu au un spațiu adecvat pot suna la 0721 268399 și pot cere PMB să le pună la dispoziție, provizoriu, un spațiu în incinta Arenei Naționale.

Pentru informații generale cu privire la situația refugiaților în București putem suna la 0219524.

Sectorul 1

Primăria Sectorului 1 a pus la dispoziție 2 conturi în care puteți dona bani. Este vorba despre contul RO73RNCB0280001945250566 deschis la BCR și RO34TREZ7015006XXX000216 deschis la Trezoreria Sectorului 1.

ADVERTISING

Cu banii strânși, instituția va cumpăra obiecte sanitare și de igienă, haine și alimente neperisabile pentru refugiați.

De asemenea, primăria de sector a amenajat, la Piața Amzei, un cort în care se pot dona produse medicale (măști de protecție și dezinfectanți), îmbrăcăminte nouă/nefolosită, produse de igienă (periuță și pastă de dinți, șampon, săpun, șervețele umede și produse pentru nou-născuți), prosoape și/sau pături călduroase sau alimente neperisabile (biscuiți, conserve de carne/ pește/ pate, apă) etc”.

Cortul este deschis între orele 8.30 – 20.30. Personalul care preia donațiile poate fi contactat la numărul de telefon 077.0762.664.

ADVERTISING

De asemenea, pentru că găzduiește deja peste 800 de refugiați, Primăria Sectorului 1 are nevoie de voluntari. Dacă vreți să vă oferiți voluntari și să ajutați, e suficient să sunați la 021/9540, un număr de telefon al Poliției Locale.

Sectorul 2

Primăria Sectorului 2 a pus la dispoziție numărul de telefon 031-9798 pentru toți cei care vor să facă donații sau să se ofere voluntari și să lucreze pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni.

De asemenea, pentru orice situații legate de refugiați, putem suna la 0749065730 sau putem scrie la cmbcci@isubif.ro.

Le putem recomanda și refugiaților ucraineni să sune la numărul 0749065730 pentru a solicita cazare.

Sectorul 3

Primăria Sectorului 3 a deschis două centre în care bucureștenii pot dona „produse alimentare neperisabile (conserve), produse de igienă personală, măşti, dezinfectanți, produse pentru copii, lapte praf, pampers, biberoane, saci de dormit, pături și produse parafarmaceutice (spirt, pansament, rivanol) etc”.

Le găsiți deschise între orele 9.00 și 18.00, la:

  • Complexul de Servicii Unirea din Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 12-14
  • Centrul Sportiv Apollo din Bd. Energeticienilor, nr. 5, Sector 3.

Pentru detalii suplimentare, puteți suna la 0742.225.995 și 0729.038.128.

Primăria Sectorului 4 nu a demarat încă acțiuni de donare de bunuri sau voluntariat pentru refugiați, potrivit informațiilor transmise de surse din cadrul instituției la solicitarea Spotmedia.ro.

Sectorul 5

Primăria Sector 5 a anunțat că transformă 10 puncte de informare a publicului din sector în centre de colectare pentru lapte praf, îmbrăcăminte și încălțământe pentru copii de 0-14 ani, pături, conserve alimentare, pelerine de ploaie și baterii externe pentru încărcarea telefoanelor”.

În lista de mai jos puteți găsi locuri din sector în care sunt amenajate aceste puncte de colectare:

adrese-S5-tabel

Sectorul 6

Primăria Sectorului 6 îi sfătuiește pe refugiații care ajung în sector să sune la 021.9970, „unde pot primi informații suplimentare privind demersurile legale necesare, consiliere în vederea eliberării unor documente sau acordării de servicii medicale și sociale. Dispecerii noștri pot oferi informații și direct persoanelor refugiate care cunosc limba engleză”.

De asemenea, primăria le cere bucureștenilor din Sectorul 6 care deja găzduiesc refugiați să sune la 021.9970 și să spună cu ce tip de probleme de confruntă oamenii cărora le oferă adăpost. În acest fel, primăria de sector va stabili cum să poată ajuta cel mai bine.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇