Oboseala și tristețea celor care fug ca să-și salveze viața - corespondență din Vama Siret

Femei și copii cară bagaje, vorbesc la telefon și se uită în jur, încercând să se orienteze în marea de automobile, autocare și microbuze venite să-i salveze. Aici, în nordul României, pentru ei e un început de altă lume, în timp ce a lor s-a sfârșit.
Oboseala și tristețea celor care fug ca să-și salveze viața - corespondență din Vama Siret
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Stadionul din Siret s-a transformat într-o tabără de refugiați, unde aceștia primesc asistență medicală și psihologică, cazare, mâncare și ajutor să-și pună în ordine documentele.
  • ISU a preluat transportul ucrainenilor care trec granița în România, aducându-i în tabără. De aici, mulți pleacă mai departe.
  • Peste 100 de persoane au rămas peste noapte, luni, 28 februarie, în ziua în care au intrat cei mai mulți refugiați în țară.
  • În Polonia, cozile la punctele de trecere a frontierei se întind pe kilometri, numeroși ucraineni îndreptându-se acum către România.

E un ger uscat la stadionul din Siret unde ISU a ridicat o tabără de 400 de locuri pentru ucrainenii care fug din calea războiului.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 6-a zi de război în Ucraina

Lumina împrăștiată de proiectoarele militare face ca terenul plin de corturi albastre și portocalii, printre care se strecoară ofițeri și oameni zgribuliți, să semene cu un platou de filmare a unei producții de război.

ADVERTISING

Dar războiul e real și se desfășoară la o distanță de trei kilometri, unde oameni obosiți, stresați și îngrijorați încearcă să ajungă în România ca să scape cu viață.

“În această noapte, în tabără sunt 140 de oameni, dar numărul e într-o continuă schimbare. Unii pleacă, alții vin”, a spus, pentru spotmedia.ro, căpitanul Alin Găleată, ofițer de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență din județul Suceava.

StadionSiret
Tabăra de pe Stadionul Siret, ridicată de ISU, luni, 28 februarie - Foto: spotmedia.ro

E obosit și mărturisește că a stat toată ziua în frig. 

Când trecem prin fața unei echipe de televiziune din Grecia, reportera îl oprește, spunându-i că a aflat că anul trecut a fost cu echipele de pompieri români la marile incendii de vegetație.

Căpitanul se luminează la față și îi confirmă. Scoate telefonul și îi arată reporterei câteva imagini de la acțiunile din august 2021. Femeia e impresionată, îi mulțumește și spune că pompierii români sunt foarte respectați în Grecia.

ADVERTISING

Acum s-au întâlnit la un nou cataclism, de data asta un război provocat de un lider care nu mai înțelege lumea în care trăiește, hotărându-se s-o distrugă.

Viața unui oraș schimbată de război, deși nu sunt lupte

Siret, cel mai nordic oraș din regiunea Moldovei, are în jur de 8.000 de locuitori. O localitate în care clădirile vechi amintesc de faptul că în alte vremuri s-a aflat și la granița Imperiului Austro-Ungar.

În ultimele zile, de când a început războiul, populația Siretului s-a dublat. Nu mai există niciun loc de cazare, parcările sunt pline, iar Google Maps arată, pe tot parcursul zilei, că șoseaua care trece prin centrul orașului și duce la graniță are culoarea roșie, circulația fiind la fel de intensă și înceată ca pe bulevardul Ștefan cel Mare din București.

Dube ISU, autocare, microbuze, taxiuri, automobile, toate încearcă să-și facă drum pentru a-i transporta pe ucrainenii care au reușit să fugă din calea războiului. Multe femei și copii, bărbații au rămas să lupte.

ADVERTISING

“Azi a fost o zi plină. Am preluat transportul de la graniță”, spune ofițerul ISU.

RefugiatiSiret
Refugiați din Ucraina care încearcă să-și pună ordine în documente în tabăra de pe stadionul din localitate - Foto: spotmedia.ro

“Microbuzele noastre aduc oamenii aici, pe stadion, unde le oferim asistență pentru a-și pune în ordine documentele, dar și consultații medicale, psihologice, dacă e nevoie, hrană și adăpost”, adaugă căpitanul Alin Găleată.

Deși pregătirile au început cu întârziere și au existat critici justificate la adresa autorităților, în a cincea zi de război, lucrurile par să se miște mai bine din perspectiva primirii refugiaților, dar asta nu înseamnă că teama, stresul și oboseala ucrainenilor pot fi înlăturate.

Încă suntem țară de tranzit, dar încep să apară și refugiați care nu au unde să meargă mai departe

Conform discuțiilor cu cei din tabăra de la Siret, acum, se intră mai ușor în România decât în Polonia, unde cozile la punctele de trecere a frontierei sunt kilometrice.

“Noi am acceptat pe toată lumea. Întârzieri mari sunt de partea cealaltă, în Ucraina, unde procedurile sunt mai complicate și nu au capacitate de procesare”, a mai spus ofițerul.

Pe timp de pace, aici, în nord, cea mai bună afacere e contrabanda cu țigări. Transporturi ilegale din Ucraina sunt trecute fraudulos în România, care e membră a Uniunii Europene. 

Profiturile sunt uriașe din cauza suprataxării tutunului pentru protejarea sănătății populației din UE.

Vameșii din Siret raportează constant astfel de cazuri, dar sunt și multe transporturi care trec fără probleme.

În mai puțin de o săptămână, războiul a schimbat totul în oraș. Pe șoseaua care duce la vamă sunt filtre de poliție care legitimează șoferii și îi întorc pe cei care nu trec în Ucraina. 

Șoseaua e aglomerată, iar mulți refugiați târăsc după ei bagaje, vorbesc la telefon, căutându-i pe cei care-i așteaptă la mașini să-i ducă mai departe.

ImbratisareSiret
Îmbrățișare, frig, teamă - Foto: spotmedia.ro

Mulți pleacă spre București, la aeroport, pentru a ajunge într-o țară din Occident.

“Acum, sunt foarte puțini cei care rămân la noi. Am observat că vorbesc cu rude care lucrează în străinătate și îi așteaptă acolo”, spune căpitanul Alin Găleată, de la ISU Suceava.

În data de 23 martie 2021 am fost la Siret, venind de la București ca să mă vaccinez. Când s-au deschis programările pentru “populația generală”, n-am mai găsit loc decât aici, așa că am făcut de două ori drumul de peste 500 de kilometri.

Mi-era imposibil să-mi imaginez atunci că după mai puțin de un an mă voi întoarce într-o nouă realitate, mai dramatică chiar decât pandemia.

Se apropie de sfârșit a cincea zi de război. Rușii au pierderi grele, fără a înregistra vreun avans semnificativ. Se pregătesc în continuare să ia cu asalt Kievul și Harkovul, două orașe cheie pentru ei, dar armata ucraineană încă rezistă.

Uniunea Europeană anunță că până acum peste 400.000 de ucraineni s-au refugiat în țările vecine, dintre care mai mult din 50.000 au trecut granițele României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇