Ciucă garantează: Nu se va umbla la voucherele pentru bugetari

Ciucă garantează: Nu se va umbla la voucherele pentru bugetari

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine că anul viitor bugetarii vor primi în continuare vouchere de vacanţă şi că „foarte clar şi fără echivoc” nu va fi modificat pilonul doi de pensii şi se va aplica şi majorarea contribuţiei la acest pilon de la 1 ianuarie 2024, aşa cum a fost asumată prin PNRR.

Totodată, el a subliniat că prin aplicarea măsurilor din ordonanţa referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare s-a realizat o economie de peste trei miliarde lei într-o singură lună.

„Din ce ştiu eu, da, nu umblăm la voucherele de vacanţă. Cert este că din discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Finanţelor, la o lună completă de la aplicarea acestei ordonanţe la nivelul cheltuielilor bugetare s-a realizat o economie de peste trei miliarde de lei. Ceea ce este important şi este important şi ca mesaj şi pentru mediul de afaceri, adică nu punem presiune doar pe mediul de afaceri, iată că s-a reuşit prin aceste măsuri reducerea cheltuielilor bugetare cu peste trei miliarde de lei într-o lună”, a spus Nicolae Ciucă, vineri, la Slatina.

ADVERTISING

Conform unui proiect de OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, care circulă pe surse de presă, ar urma ca de la 1 ianuarie 2024 să fie suspendată acordarea tichetelor de masă, a voucherelor de vacanţă și a tuturor biletelor de valoare, cu excepția tichetelor pentru creșă.

Nicolae Ciucă a mai declarat că la pilonul II de pensii se va aplica acea majorare a contribuţiei de la 1 ianuarie 2024, aşa cum a fost asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Vă spun foarte clar şi fără echivoc în momentul de faţă şi pentru tot ceea ce înseamnă construcţia bugetului, pilonul doi de pensii nu va fi modificat şi ceea ce a fost asumat prin PNRR se va pune în aplicare, inclusiv acea majorare a contribuţiei începând de la 1 ianuarie 2024", a afirmat el.

Liderul PNL a punctat că a fost creat un mecanism de gestionare a cheltuielilor bugetare şi efectele se vor vedea după trei - patru luni.

"A fost creat totuşi un mecanism prin care s-a reuşit gestionarea acestor cheltuieli (...), iar modul în care acest mecanism se va aplica vom vedea care sunt efectele, după trei-patru luni de la începutul anului viitor. Pentru că acum este prima lună, atunci să ne pronunţăm", a declarat Ciucă.

Întrebat dacă anul viitor vor fi mărite şi indemnizaţiile demnitarilor, preşedintele PNL a afirmat că nu crede că se poate discuta despre un asemenea subiect în momentul de faţă.

"Nu am discutat acest lucru, este absolut nouă (ideea de mărire a indemnizaţiilor demnitarilor - n.red.) şi pentru mine. Nu, nu cred că în momentul de faţă putem să discutăm despre un asemenea subiect, ţinând cont că prin tot ceea ce am reuşit să realizăm în colectare şi în construcţia bugetară pentru anul 2024 s-a avut în vedere asigurarea sustenabilităţii anvelopei pentru Casa de Pensii, astfel încât să putem să intrăm în aplicare cu legea pensiilor de la 1 septembrie şi, desigur, să vedem sustenabilitatea legii şi dincolo de finele anului 2024", a răspuns Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇