Toți angajații din instituțiile bugetare vor primi la 1 ianuarie o majorare salarială, chiar dacă ea va fi sub rata inflației (+5%, în timp ce inflația este prognozată la peste 7%), conform proiectului de OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Documentul nu a fost încă recunoscut oficial, dar urmează a fi aprobat de Executiv în zilele următoare, conform unor surse, iar el conține atât creșterile salariale, cât și tăierile unor beneficii, în anumite sectoare – modul de plată al drepturilor câștigate în instanță, precum și unele măsuri de austeritate.
De asemenea, profesorilor li se vor acorda anul viitor, în două tranșe, măririle salariale promise de Guvern în acordul de încetare a grevei generale din învățământ, însă sistemul de Educație nu va beneficia de aplicarea legii ce prevede ca 15% din bugetul general consolidat (BGC) să fie alocat acestui domeniu esențial pentru dezvoltarea viitoare a României.
Va fi suspendată acordarea tichetelor de masă, a voucherelor de vacanţă și a tuturor biletelor de valoare, cu excepția tichetelor pentru creșă.
Singurii care nu vor fi afectați de măsurile de austeritate sunt cei din instituțiile de forță, în cazul cărora orele de muncă suplimentare pot fi acordate în bani, nu doar în timp liber corespunzător (cu explicația că deficitul de personal ar perturba activitatea acestor instituții importante pentru siguranța publică și securitatea națională). În cazul lor, va continua și acordarea drepturilor de hrană.
Proiectul conține o serie de măsuri de prorogare a unor legi sau măsuri, astfel încât România să se apropie măcar anul viitor de ținta de deficit bugetară asumată de țara noastră, mai ales că anul viitor sunt estimate cheltuieli bugetare semnificativ în creștere, în contextul investițiilor PNRR și al creșterii consistente a pensiilor.
Se suspendă acordarea voucherelor de vacanță și a tichetelor de masă
- Art. IV – (1) În anul 2024, instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art.2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusive activitățile finanțate integral din venituri propria, înființate pe lângă instituțiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare.
Majorările promise profesorilor nu vin de la începutul anului
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:
- a) începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
- b) începând cu data de 1 august 2024, cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
Profesorul universitar Anton Hadar, președinte al Federației Sindicale Alma Mater, a explicat pentru CursdeGuvernare.ro că aceasta este mărirea promisă de actuala coaliție, întrucât majorarea cu 20% față de decembrie 2023 echivalează cu 50% din totalul convenit la finalul grevei generale de anul acesta și ce mai rămăsese de acordat după creșterile operate în timpul protestelor.
Creșterea cu 20% este una medie, dar vor exista diferențe, urmând ca profesorii debutanți să primească o sumă ușor mai mare.
Calculul pentru profesorul debutant (pentru care s-a convenit salariul de 4.600 de lei):
- salariul din momentul declanșării grevei generale – 2.400 de lei
- au primit 1.300 de lei, la finalul grevei generale, ajungând la 3.700 de lei
- 20% din 3.700 de lei înseamnă 740 de lei, care se adaugă la 3.700 de lei, ceea ce înseamnă că vor ajunge la 4.440 de lei
- dacă se adaugă și creșterea de 5% acordată tuturor bugetarilor, rezultă un salariu final la nivelul promis
Majorările de venituri ale bugetarilor, prevăzute în proiectul de OUG
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, arată un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului.
Premiile pentru sportivi, elevi, cercetători și profesori
Art. IV (4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în anul 2024 se pot acorda premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale şi naţionale oficiale, pentru elevii, studenţii, cercetătorii şi profesorii care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale şi naţionale pe discipline de învăţământ şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia, cu încadrarea în alocarea bugetară.
Sporurile se mențin la nivelul lunii decembrie 2023
Art. II – Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.