Ce gust are România

toader.paun

Jurnalist, Consultant digital

Toader Păun este un jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în radio, presa scrisă și online, dar și în prezentarea unor evenimente de anvergură. A participat la transformarea digitală a unor importante stații de radio private, dar și la introducerea televiziunii publice în social media și accelerarea deschiderii către noile tehnologii digitale. În ultimii ani a fost realizatorul unor emisiuni radio populare de la Europa FM, post de radio al cărui director de programe a fost până în martie 2022. Coordonează dezvoltarea digitală a singurei platforme românești de combatere a fake news și a dezinformărilor, Veridica.ro, care are o echipă activă în statele din Europa Centrală și de Est. În calitate de director de comunicare al Zaga Brand, a participat la poziționarea agenției în topul celor mai vizibile online din România, potrivit monitorizărilor lunare ZeList. În prezent, este Senior Editor și responsabil de comunicare pentru revistele Biz și Haute Culture. Pasionat de călătorii și de oamenii cu povești capabile să-i inspire și pe alții, Toader Păun scrie și pe platformele proprii – demilioane.ro și campaniidemilioane.ro.

Nu, nu mănânc un tort tricolor sau în formă de hartă! În primele zile de vară m-au năpădit amintirile unei salate de roșii din grădină, zemoase, care miros a roșii și au un gust greu de cuprins în cuvinte. 

În copilăria mea am fost răsfățat de bunici, în fiecare vară, când la țară, când într-o grădină la marginea Bucureștiului. De fiecare dată regăseam salate din roșii stropite doar de ploaie și care se bălăceau, într-un castron mare, în sosul pe care-l lăsau, cu puțină sare, ceapă, puțin ulei și eventual doi-trei castraveți și ei zemoși.

ADVERTISING

Gusturile României autentice!

De atunci tot caut gustul copilăriei, dar și al legumelor sănătoase. Nu să fie perfecte, dar să fie crescute cu soare, apă și grijă. Rar mai există așa ceva în magazine și chiar în piețe.

Iar gustul nu s-a pierdut numai pentru legume și fructe. Industrializarea și presiunea de a produce cât mai mult pentru a putea rămâne pe piață și pentru a supraviețui i-au făcut pe mulți să apeleze la soluții comode, tot felul de completări mai mult sau mai puțin etice sau sănătoase și mecanizări.

ADVERTISING

În tot acest tablou, există în România producători locali care păstrează modul tradițional de a produce. Sau poate l-au adus în zilele noastre, dar fără să compromită gustul și calitatea. Și nu fac două recolte sau două rânduri de rețete – una pentru familie și una pentru vânzare, așa cum o să întâlniți în multe sate.

Ei sunt producători locali care pun suflet în România și care riscă să dispară dacă nu sunt susținuți să continue.  

În ultimele luni, am căutat să încerc mai multe dulcețuri, cărnuri și brânzeturi de la Raftul cu Bunătăți Locale. În unele mi-am regăsit copilăria și fericirea în fiecare furculiță sau linguriță. Păreau că au ceea ce ne spun mama sau bunicile că pun în completarea oricărei rețete reușite: dragoste. 

ADVERTISING

Cum putem ajuta artizanii gustului autentic să continue să existe? Simplu!

Căutând să-i descoperim, să le spunem poveștile și, mai ales, să le cumpărăm produsele. S-ar putea să nu fie mai ieftine, pentru că nu sunt produse în masă și nu e deloc ușor să stai să pigulești roșiile sau să frămânți aluaturile, să stai în bucătărie în timp ce fierbe și aerul afară... 

Există platforme și magazine care îi ajută să continue să existe și să producă cu aceeași dragoste pentru a aduce gustul bun în continuare în România.

Fără prea mult efort, putem să ne uităm mai mult la produsele românești și la producătorii care pun suflet. Îi putem ajuta să existe și ei ne ajută să trăim mai sănătos și cu gusturi bune în fiecare farfurie.

Zilele acestea sunt pe Via Profi pentru a cunoaște câțiva producători de gusturi bune și abia aștept să le spun poveștile. În această vară, dar și de aici înainte, m-aș bucura să fim cât mai mulți care să pornim pe Via Profi sau pe alte drumuri gastronomice prin care sunt (re)uniți producătorii autohtoni.

Iar pentru cei care nu au timp, e ușor de găsit oamenii care să alimenteze mese #demilioane și în online. Doar să vrem și să punem suflet alături de oamenii care fac asta deja pentru ca România să-și păstreze gustul!

Împreună schimbăm lumea în care trăim!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇