Cât crește salariul minim net de la 1 octombrie

Cât crește salariul minim net de la 1 octombrie

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe ţară va crește la 3.300 de lei pe lună, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. El a spus că potrivit calculelor Ministerului Muncii, asta înseamnă un salariu minim net de 2.079 lei, creșterea fiin de de 181 de lei față de suma actuală.

Pe de altă parte, Guvernul a dat înapoi şi nu mai majorează salariul minim din construcţii, agricultură şi industria alimentară (de la 4.000 la 4.500 de lei), aşa cum anunţase anterior că o va face printr-o ordonanţă de urgenţă, în aşa fel încât să intre în vigoare tot de la 1 octombrie. Explicaţia lui Ciolacu AICI.

ADVERTISING

”Prin hotărâre de guvern, Executivul a stabilit ca, de la 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe ţară garantat în plată să crească la 3.300 de lei, lunar, de la 3.000, cât este în prezent. Este o creştere de 10% de care vor beneficia 1,86 milioane salariaţi”, a spus Constantin. 

Acesta a precizat că ”măsura va avea impact asupra mai multor sectoare de activitate, însă îndeosebi în transporturi, comerţ şi IMM-uri”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost întrebat ce s-a întâmplat cu salariul minim şi care este majorarea minimă care se va aplica. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Salariul minim a crescut cu 10%, salariul minim garantat în plată. Şi calculele Ministerului Muncii arată că net asta înseamnă o plată, salariul minim net - 2.079 lei, o creştere cu 181 de lei faţă de în prezent". 

Despre faptul că ministrul Finanţelor calculase o majorare de doar 83 de lei, Constantin a arătat că ”sunt datele actuale care vin de la Ministerul Muncii, iniţiatorul acestui act normativ”. 

La rândul său, Ministerul Muncii a confirmat că majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, faţă de 1.898 lei, cât era până acum.

ADVERTISING

Potrivit datelor transmise de Ministerul Muncii, de majorarea salariului de bază minim vor beneficia 1.867.588 de salariaţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇