Un român are nevoie de salariul brut pe 6 ani pentru a cumpăra o locuință de 70 mp. Clujul e cel mai scump oraș atât pentru cumpărători, cât și pentru chiriași - studiu Deloitte

Un român are nevoie de salariul brut pe 6 ani pentru a cumpăra o locuință de 70 mp. Clujul e cel mai scump oraș atât pentru cumpărători, cât și pentru chiriași - studiu Deloitte

România se află pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe, după Bosnia și Herțegovina și Grecia, cu un preț mediu de 1.417 euro/mp pentru o locuință nouă, în creștere de la 1.266 în 2021, conform studiului Deloitte Property Index 2023, realizat pe baza datelor din principalele orașe din 27 de țări.

La polul opus, Austria este cea mai scumpă țară europeană, cu 4.925 euro/mp în 2022, urmată de Germania (4.800 euro/mp), Franța (4.639 euro/mp) și Norvegia (4.204 euro/mp). Majoritatea țărilor au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru locuințele noi, în timp ce scăderi au avut loc doar în Regatul Unit (-18,8%), Danemarca (-9,7%) și Franța (-0,2%).

Studiul mai arată că un român are nevoie în medie de 6,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință de 70 mp, ceea ce plasează țara noastră pe locul 6 în topul accesibilității, după Belgia (4,3 salarii anuale brute), Norvegia (4,7 salarii anuale brute), Danemarca (5), Slovenia (5,6) și Italia (6,2).

ADVERTISING

Țara europeană cu gradul cel mai mic de accesibilitate dintre cele analizate este Slovacia, unde sunt necesare 14,1 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință nouă, urmată de Cehia (13,3 salarii anuale brute).

„Anul trecut a fost marcat de incertitudine în segmentul pieței imobiliare rezidențiale, pe fondul creșterii costurilor de finanțare care au afectat creditele ipotecare contractate pe perioadă lungă.

În ceea ce privește volumele, deși pare că asistăm la o ușoară scădere a cererii de proprietăți rezidențiale, tot ca urmare a costurilor tot mai mari de finanțare și a scăderii puterii de cumpărare cauzate de inflație, piața a crescut ușor pe segmentul chiriilor.

Așteptările pentru următoarele 12 luni sunt ca prețurile locuințelor să se stabilizeze, conform studiului, iar datele recente ale BNR arată o revigorare a creditării ipotecare în comparație cu 2022, atât în lei, cât și în euro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O altă tendință semnificativă pentru anul viitor este accentul pe locuințele sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic, iar consumatorii informați deja caută anumite produse rezidențiale”, a declarat Alexandra Smedoiu, partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

Cele mai scumpe oraşe

Clasamentul orașelor europene cu cele mai scumpe locuințe:

  1. Paris, cu un preț mediu de 14.622 euro/mp pentru un apartament nou,
  2. Munchen (11.400 euro/mp)
  3. Londra (9.163 euro/mp).

În România, cel mai scump oraș este Cluj-Napoca, cu 2.363 euro/mp și o creștere de 21,8% față de anul anterior, în timp ce Bucureștiul ocupă locul al doilea, cu 1.693 euro/mp.

Astfel, țara noastră este printre puținele state europene în care cel mai scump oraș nu este capitala, alături de Irlanda, unde Cork City este cea mai scumpă localitate, Italia, unde Milano depășește Roma, și Spania, unde Barcelona ocupă primul loc.

ADVERTISING

Piaţa chiriilor

În ceea ce privește piața chiriilor, Dublin este cel mai scump oraș european, conform datelor disponibile analizate de studiul Deloitte, cu o chirie medie lunară de 32,8 euro/mp.

Pe locul al doilea se situează Paris, cu 28,5 EUR/mp, urmat de Oslo (28 EUR/mp). La cealaltă extremă, Bulgaria continuă să fie țara cu cele mai mici chirii medii, de 4,6 euro/mp pentru cei care locuiesc în Sofia, urmată de Grecia, unde chiria medie lunară pentru cei din Salonic este de 6,6 euro/mp.

România se numără, de asemenea, printre țările cu cele mai mici chirii. Cel mai scump oraș românesc analizat este Cluj-Napoca, cu o chirie medie lunară de 8,6 euro/mp, în timp ce chiriașii din București plătesc în medie 8,1 euro/mp pe lună.

„Sustenabilitatea are o pondere tot mai mare în orice proces de evaluare, aspect valabil inclusiv în ceea ce privește locuințele, atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători. Stimulată de cerințele de reglementare și de numeroși alți actori interesați (stakeholders), această tendință a fost accelerată de creșterea semnificativă a prețului energiei și este vizibilă în toată Europa, unde dezvoltatorii rezidențiali au fost obligați să caute soluții alternative de energie, iar proprietarii și-au dotat casele cu panouri solare, sisteme geotermale sau alte tehnologii de energie regenerabilă”, a declarat Marius Vasilescu, partener Consultanță Financiară, Deloitte România.

Ediția a 12-a a studiului Deloitte Property Index 2023 analizează evoluția pieței imobiliare rezidențiale în anul 2022 în 27 de țări și 76 de orașe. Toate prețurile cuprinse în analiză sunt convertite în euro, pentru a obține rezultate comparabile.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇