Bugetul propus de Nicușor Dan a picat a treia oară. Când rămâne Primăria Generală fără bani

Bugetul propus de Nicușor Dan a picat a treia oară. Când rămâne Primăria Generală fără bani

Proiectul de buget pentru anul 2024 al Primăriei Municipiului București (PMB) propus de Nicușor Dan a fost respins pentru a treia oară de Consiliul General.

După discuții și mai multe atacuri politice, grupurile politice PNL și PSD din Consiliul General, dar și primarul general Nicușor Dan, au propus amendamente la proiectul de buget al PMB pentru anul 2024.

Amendamentele grupurilor PNL și PSD au fost respinse.

De asemenea, amendamentul lui Nicușor Dan – care permite cheltuirea unor bani dintr-un împrumut –  a primit doar 18 voturi pentru și a picat.

ADVERTISING

În cele din urmă, proiectul de buget al Primăriei Municipiului București (PMB) propus de Nicușor Dan a fost respins, cu 17 voturi pentru, abțineri 23 și un vot împotrivă.

Pentru adoptarea bugetului e nevoie de 28 de voturi pentru.

În direct de la Primăria Municipiului București

Ședința extraordinară convocată de îndată a Consiliului General din data de 11.03.2024

Publicată de Primăria Municipiului Bucureşti pe Luni, 11 martie 2024

Ce s-a întâmplat cu negocierile la care Nicușor Dan a chemat „toate grupurile politice”

După ce bugetul a mai fost respins de două ori, în această lună, primarul general a chemat toate grupurile politice la consultări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nicușor Dan susține că a discutat cu grupul PNL care și-a menținut poziția: își dorește ca toți banii de subvenții pentru STB și Termoenergetica SA să fie prevăzuți sub formă de cheltuieli de la bugetul local. Este vorba de 1 miliard de lei.

Directorii instituțiilor subordonate - cum ar fi ALPAB, ASSMB și AMCCRS - nu doresc să renunțe la sume care să meargă la subvenții. Și susțin că fără acești bani, activitatea le-ar fi afectată, a precizat Nicușor Dan.

Primarul general a explicat anterior, pe larg, că nu a prevăzut miliardul la subvenții din cauză că nu vrea să descurajeze investițiile instituției sale. Dar că sumele respective, necesare pentru subvenții, vor veni la buget din diverse surse, cum ar fi cote defalcate, recuperare de bani europeni și împrumuturi.

ADVERTISING

Dealtfel, de la primele discuții de buget, Nicușor Dan a spus că deja comisia de autorizare a împrumuturilor locale (CAIL) a decis că o refinanțare a de datorii să fie plătită dintr-un împrumut, nu din banii prevăzuți ca încasări de cheltuit, în bugetul propriu al PMB. În acest fel, a spus Nicușor Dan, au venit deja la buget 265 de milioane de lei din miliardul pe care îl solicită PNL.

Consilierul general Andrei Badiu a spus că, într-adevăr, grupul PNL a discutat cu Nicușor Dan un sfert de oră. Dar că în urma discuției primarul general nu a modificat în niciun fel proiectul de buget. Așa că nu vede relevanța respectivelor discuții.

Potrivit lui Nicușor Dan, grupul PSD nu s-a prezentat la discuțiile.

În timpul ședinței Consiliului General, Nicușor Dan a declarat că PMB mai are în conturi 22 de milioane de lei. Acestor bani și se adaugă sume pe care Termoenergetica SA și alte companii le aveau de plată către instituție. Per total se ajunge la 30-35 milioane de lei. Suficient pentru a plăti salariile angajaților PMB, dar nu și pentru a le vira acestora contribuțiile către stat.

În rest, fără buget adoptat, nu rămân bani nici pentru iluminat public, nici pentru dezinsecție, nici pentru vreo altă nevoie a instituției, a mai declarat Nicușor Dan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇