Bugetul Capitalei a picat la vot a doua oară. Liberalii au părăsit sala, Nicușor Dan anunță că e disponibil până la miezul nopții

Bugetul Capitalei a picat la vot a doua oară. Liberalii au părăsit sala, Nicușor Dan anunță că e disponibil până la miezul nopții

Proiectul de buget al Primăriei Municipiului București (PMB) pentru anul 2024 a picat a doua oară la vot, în Consiliul General.

Pentru adoptarea proiectului de buget e nevoie de susținerea a 28 dintre cei 54 de consilieri în funcție. Or, în ședința de pe 6 martie, bugetul a primit doar 19 voturi pentru.

Anterior, proiectul de buget a picat la vot, într-o ședință extraordinară a Consiliului General din data de 1 martie.

Miercuri, proiectul a revenit pe ordinea de zi a unei noi ședințe extraordinare a Consiliului General.

În direct de la Primăria Municipiului București

Ședința extraordinară a Consiliului General din data de 06.03.2024

Publicată de Primăria Municipiului Bucureşti pe Miercuri, 6 martie 2024

De această dată, atât Nicușor Dan, cât și grupurile PSD și PNL au depus amendamente.

Ce a cerut PSD

Mai exact, PSD a cerut 1,3 milioane de lei în plus pentru continuarea proiectului străpungerii Splaiul – Independenței – Ciurel – Autostrada București-Pitești.

De asemenea, social-democrații au cerut 835.000 de lei în plus pentru Termoenergetica (pentru acoperirea necesarului de subvenție).

ADVERTISING

De asemenea, PSD și-a dorit peste 10 milioane de lei în plus pentru Centrul Dales, CREART și mai multe teatre, dar și 518 milioane de lei pentru asistență socială (inclusiv pentru finalizarea lucrărilor la blocul din Prelungirea Ghencea).

În plus, PSD a mai cerut și 500.000 de lei pentru continuarea proiectului Spitalului Metropolitan.

Solicitările PNL

PNL a cerut „modificarea subvențiilor și alocarea lor la nivelul anului trecut, nu la nivelul STB și Termoenergetica”, a declarat consilierul general Andrei Badiu (PNL).

Mai exact, liberalii au cerut 1.088.281 de lei în plus în buget.

Nicușor Dan: Spuneți unde să punem bani, dar nu și de unde să tăiem!

Nicușor Dan le-a răspuns că amendamentele sunt incomplete.

„Cele 2 amendamente citite în sală nu sunt pe sumă 0. Eu aș fi foarte fericit să acordăm și sumele cerute de grupul PSD și pe cele ale PNL. Însă ... de unde? De unde să tăiem ca să mutăm unde spuneți dumneavoastră?

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Că asta trebuie să facă un amendament (să indice și de unde se iau banii, pentru a fi mutați în altă parte – n.red.).   

V-am spus de la început. Sunt sume de bani pe care le vom încasa (din fonduri europene) și care acum figurează în buget drept cheltuieli din bugetul local. Dar vom primi acei bani. Cu totul, 800 de milioane de lei”, a mai spus Nicușor Dan.

Mai multe date despre sumele în plus preconizate la buget a dat Nicușor Dan în ședința precedentă. Puteți găsi informațiile complete aici.  

Consiliera generală Diana Mardarovici a declarat că aceia care au făcut bugetul - adică Nicușor Dan, USR și PMP - știu unde au pus bani în plus și de unde trebuie să taie.

Și Nicușor Dan a depus amendamente la propriul buget. Dar acestea au avut impact 0 (adică primarul general doar a mutat bani între capitolele bugetului – n.red.).

Declarații politice

Au urmat zeci de minute de declarații politice.

ADVERTISING

Grupul PNL a spus că nu a avut alianță cu nimeni, ci doar a colaborat conjunctural cu USR (și cu PMP, care de regulă votează cu majoritatea - n.red.).

În cele din urmă, a luat cuvântul și un cetățean cu dizabilități. Acesta se află printre cei cărora Primăria Generală le-a achitat, în ultimii ani, doar jumătate din sumele datorate sub formă de indemnizație, în temeiul Hotărârii Consiliului General nr. 330/2017.

cetatean-cu-dizabilitate-

Persoanele cu dizabilități au dreptul la 500 de lei lunar. În mandatul lui Nicușor Dan, PMB le-a achitat doar 250 de lei lunar. Iar primarul susține acum că instituția se va revanșa, achitându-le 750 de lei lunar, în următorii 3 ani.

Amendamentele au fost respinse, bugetul a picat

Amendamentul PSD a primit doar 20 de voturi pentru și nu a fost adoptat.

Amendamentul PNL a primit doar 8 voturi pentru și nu a fost adoptat. Cei mai mulți dintre consilierii generali s-au abținut la acest vot.

După ce le-a picat amendamentul, liberalii au anunțat că părăsesc sala și așteaptă să fie convocați la discuții pentru a găsi soluții pentru București.

Iar sociali-democrații au anunțat că - de la acel moment încolo - se abțin la vot.

Cu doar 18 voturi pentru, primul amendament propus de Nicușor Dan a picat. Al doilea a picat cu 20 de voturi pentru.

În cele din urmă, cu numai 19 voturi pentru, proiectul de buget al PMB pentru anul 2024 a picat pentru a doua oară la vot.

Problema trebuie rezolvată urgent. Nicușor Dan spune că e disponibil până la miezul nopții

Potrivit Legii 273/2006, bugetul trebuia pus în dezbatere publică în termen de 15 zile de la publicarea Legii Bugetului de stat (care a apărut în Partea I a Monitorului Oficial pe 29 decembrie 2023).

Primăria Capitalei a întârziat cu publicarea proiectului de buget.

Iar potrivit alineatului 6 din Articolul 39 din Legea 273/2006, dacă în 45 de zile de la publicarea bugetului de stat nu e aprobat bugetul local, primăriei nu i se mai virează cotele defalcate din impozite de la Guvern.

Cotele se virează – potrivit informațiilor furnizate de PMB la solicitarea Spotmedia.ro – pe data de 8 ale lunii. Adică vineri, la finalul acestei săptămâni.

Cu alte cuvinte, mai este foarte puțin timp în care primarul general Nicușor Dan poate convinge suficienți consilieri generali să voteze pentru adoptarea proiectului său de buget.

El le-a transmis consilierilor că inclusiv astăzi e „disponibil pentru toate grupurile politice până la miezul nopții”.

„Sunt deschis la dialog cu orice grup politic din Consiliul General. Am fost ieri toată ziua şi numai asta am făcut. Azi, de asemenea, mi-am suspendat toate celelalte activităţi. Stau aici până seara târziu. O singură condiţie – dacă punem banii într-o parte, aceeaşi sumă trebuie să o luăm în altă parte. Până acum am primit foarte multe sugestii de la consilieri despre sume pe care să le punem într-o parte, lucru cu care sunt absolut de acord, numai că nu am primit nicio sugestie de unde să le tăiem. Aceasta este discuţia pe care trebuie să o avem.

Invit deci, chiar dacă e campanie electorală, e campanie electorală e legitim să fie, e legitim să existe dezbateri politice în care noi, politicienii, să ne certăm între noi. Însă invit la responsabilitate, invit consilierii generali să despartă dezbaterea politică, legitimă, de chestiunea aceasta foarte importantă a bugetului Bucureştiului de care depinde viaţa de zi cu zi a bucureştenilor”, a conchis Dan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇