Bucureştenii preferă modelul hibrid de lucru. Ce efecte au apărut pe piaţa rezidenţială (studiu)

Bucureştenii preferă modelul hibrid de lucru. Ce efecte au apărut pe piaţa rezidenţială (studiu)

Modelul hibrid între lucrul de acasă şi lucrul de la birou este soluţia ideală pentru bucureşteni. Aproape 65% preferă această variantă, relevă datele unui studiu de specialitate dat luni publicităţii.

Lucrul integral de acasă este o variantă ideală pentru circa 26% dintre bucureşteni, în timp ce dintre cei care ar dori un model hibrid dintre lucrul de acasă şi lucrul de la birou, cei mai mulţi, respectiv 22,3% ar opta pentru trei zile în afara biroului şi două la birou.

Aproximativ 10% ar prefera să lucreze patru zile pe săptămână de acasă, în timp ce 22,3% ar opta pentru trei zile lucrate de acasă, 20,1% pentru două zile de acasă şi 12% pentru o zi de acasă.

ADVERTISING

Doar 7,6% dintre respondenţi au declarat că ar prefera să lucreze numai de la birou, iar restul de 2,6% au optat pentru alte variante.

S-au schimbat preferințele legate de locuințe

"Situaţia se reflectă şi în preferinţele legate de locuinţe, astfel că, după experienţa ultimelor luni, cei mai mulţi dintre respondenţi (33%) şi-ar dori să poată adăuga la locuinţa lor o grădină, iar aproape 24% ar opta pentru o cameră în plus cu destinaţia de birou, în timp ce 20,2% ar prefera o terasă. O cameră pentru joacă sau relaxare ar fi de dorit pentru aproximativ 13%", arată concluziile celui mai recent studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară JLL în parteneriat cu Storia.ro.

ADVERTISING

Studiul a relevat faptul că aproximativ 53% dintre respondenţi nu au lucrat deloc de acasă în ultima perioadă. Aproape 34% au lucrat în medie de acasă 4-5 zile pe săptămână, 8,4% au lucrat de la domiciliu 2-3 zile pe săptămână, iar aproximativ 5% câte o zi pe săptămână.

În jur de 40% dintre respondenţii care au lucrat de acasă au apreciat că pentru ei acest lucru a fost foarte bun, iar peste 28% au afirmat ca a fost bine. Un procentaj de 15,6% consideră că lucratul de acasă a fost satisfăcător.

Ce efecte au apărut pe piaţa rezidenţială

La polul opus, 7,8% dintre respondenţi s-au declarat nesatisfăcuţi de munca de acasă, iar 8% s-au declarat chiar frustraţi din acest motiv.

ADVERTISING

"Este clar că lucrul de acasă va rămâne o variantă îmbrăţişată de tot mai mulţi angajatori şi preferată de angajaţi, fie integral, fie printr-un model mixt. Această nouă realitate şi-a pus deja amprenta şi pe piaţa rezidenţială, iar transformările de pe acest segment vor continua şi în perioada următoare.

Vedem deja o creştere a cererii pentru locuinţe mai mari şi de asemenea pentru case în afara oraşului. Odată cu continuarea acestui trend, credem că va continua să câştige teren şi piaţa închirierilor în contextul în care cel mai mare accent acum se pune pe flexibilitate şi mobilitate", a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

Aproximativ 70% dintre respondenţi lucrează în sistemul privat, iar 30% în sistemul public. Cei mai mulţi respondenţi (11,6%) lucrează în sectorul de IT&C, urmat de retail/comerţ, cu 8,5%, sănătate şi asistenţă socială, respectiv servicii profesionale, ambele cu câte 8,3%.

Citește și alte articole importante de pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇