Avocatul Poporului spune că impunerea certificatului digital pentru cadrele medicale încalcă mai multe drepturi din Constituţie

Avocatul Poporului spune că impunerea certificatului digital pentru cadrele medicale încalcă mai multe drepturi din Constituţie

Actele normative discutate de Guvern care au în vedere condiţionarea dreptului la muncă al personalului sanitar şi din centrele rezidenţiale de obţinerea certificatului verde, mai ales având în vedere testarea periodică din fonduri proprii, încalcă mai multe drepturi ale salariaţilor, transmite Avocatul Poporului.

Instituţia consideră că este o măsură restrictivă care nu poate fi impusă decât prin lege.

”Anul trecut, în contextul pandemiei, Curtea Constituţională a emis mai multe decizii în care a precizat clar şi ferm că o asemenea restrângere se poate face numai prin lege ca act normativ aprobat de Parlament, nu prin ordonanţe de urgenţă sau acte administrative. Aşadar, ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii nr. 55/2020 va fi neconstituţională”, a mai transmis Avocatul Poporului.

ADVERTISING

Potrivit instituţiei, conţinutul actelor normative aflate în stadiul de proiect este total inadecvat, din următoarele considerente:

  • potrivit datelor oficiale furnizate, numărul persoanelor vaccinate în România este, de 5.353.033 (la data de 28 septembrie 2021);
  • în urma zecilor de anchete şi vizite realizate de instituţia Avocatul Poporului atât în centre rezidenţiale, în cămine de bătrâni, în centre de plasament, în centre de recuperare, dar şi în unităţi sanitare, s-a constatat un mare deficit de personal în aceste instituţii;
  • costurile testelor RT-PCR sau al testelor antigen rapid sunt foarte ridicate raportat la puterea de cumpărare a cetăţenilor;
  • statul nu a intervenit, ca în cazul altor state din Uniunea Europeană, în vederea creării cadrului legal pentru plafonarea preţului testelor de o manieră care să faciliteze cetăţenilor accesul la efectuarea acestora, ca măsură de protecţie anti-COVID.
ADVERTISING

”Avocatul Poporului apreciază că soluţiile legislative menţionate, în forma propusă, sunt de natură să aducă atingere următoarelor prevederi constituţionale: dreptului la muncă şi protecţia socială a muncii, consacrat de art. 41, interzicerii discriminării pe criterii de avere, prevăzută în art. 16 alin. (1) şi art. 4 şi încălcării dreptului beneficiarilor din centrele rezidenţiale la măsuri de asistenţă socială, recunoscut de art. 47 alin. (2) teza finală din Legea fundamentală”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Analiza Avocatului Poporului privind cele două proiecte de acte normative aflate în proces legislativ a fost transmisă prim-ministrului, ministrului interimar al Sănătăţii şi ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale.

ADVERTISING

Certificatul digital al UE privind COVID-19, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, ar urma să devină obligatoriu pentru personalul medical, conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii, despre care ministrul Cseke Attila afirmă că se doreşte adoptarea în regim de urgenţă.

Federația Sanitas a criticat proiectul, afirmând că după aprobarea acestuia, aproape jumătate dintre angajații din sănătate vor avea contractul de muncă desfăcut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇