ANPC şi Consiliul Concurenței anchetează preţurile la combustibil. Toţi comisarii vor avea camere video pe corp

ANPC şi Consiliul Concurenței anchetează  preţurile la combustibil. Toţi comisarii vor avea camere video pe corp

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței încep o analiză comună pe piața carburanților, ca să vadă cum evoluează prețurile la pompă, în funcțiile de cotațiile barilului de petrol.

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a precizat că „este clar că atunci când apar majorări ale preţului barilului în piaţă, se simte imediat acest lucru şi la pompă”, dar „nu acelaşi lucru se întâmplă şi în momentul în care apar scăderi”.

„Cum s-a calculat, de exemplu, preţul final al litrului de combustibil? Să înţelegem dacă se respectă sau nu acelaşi algoritm, dacă depinde sau nu de preţul barilului şi în cât timp de transmite fluctuaţia în sensul majorării sau diminuării preţurilor.

ADVERTISING

(...) Or, acest lucru trebuie lămurit, plecând de la modul de calcul al preţului la pompă. Avem situaţii în care ni se atrăgea atenţia că sunt stocuri la preţ redus în depozit, dar şi că pe următoarele le vor achiziţiona la preţ mare şi atunci sunt nevoiţi să majoreze preţul...

Undeva, există acest blestem al preţului mare pe care vrem să-l lămurim foarte clar. Iniţiativa aparţine domnului Bogdan Chiriţoiu, la Consiliului Concurenţei, să solicităm cum se calculează preţul litrului de combustibil la pompă şi vedem fiecare dintre autorităţi, acolo unde răspunde conform competenţelor, ce s-a modificat şi cum evoluează în funcţie de fluctuaţiile barilului", a precizat şeful ANPC, citat de Agerpres.

ADVERTISING

Camere video pentru comisari

Pe de altă parte, toți cei 360 de comisari ANPC care fac controale în teren vor avea camere video pe corp pentru înregistrarea acțiunilor de verificare, a mai anunțat Horia Constantinescu.

Ideea nu e nouă, în aprilie şeful ANPC spunea că pentru început vor fi achiziționate 50 de camere pentru comisarii din regiunea București – Ilfov, dar necesarul este mult mai mare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇