ANPC a controlat spitalele Capitalei şi a închis 3 bucătării

ANPC a controlat spitalele Capitalei şi a închis 3 bucătării

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) transmite că a închis bucătăriile a două spitale ale Primăriei Capitalei pe care le-a controlat. În plus, inspectorii au închis și bucătăria unei firme de catering care livra mîncare pentru un alt spital controlat.

„În urma controalelor întreprinse la blocurile alimentare ale Spitalului de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu și Spitalului de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan, au fost constatate nereguli importante.

mizerie-spitale-1
Mizerie în bucătărie de spital al Primăriei Capitalei. Foto:ANPC

Acest lucru i-a determinat pe comisarii CPCMB să ia decizia aplicării unor sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 32.000 lei, precum și aplicarea măsurii complementare de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor, pentru cantinele a două dintre spitale (adică la Sfântul Luca și la Pneumoftiziologie – n.red.).

Cel de-al treilea, respectiv cel de chirurgie opro-maxilo-facială, nedispunând de o bucătărie proprie, realizează servirea mesei către pacienți folosind serviciile firmei de catering Deco Luk Style SRL, la care a fost extins controlul și unde a fost, de asemenea, oprită temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor, se arată într-un comunicat remis de ANPC redacției Spotmedia.ro.

Printre nereguli constatate de inspectori de numără:

ADVERTISING
  • lipsa autorizației de funcționare sanitar-veterinare pentru bucătăria Spitalului de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan
  • produse expirate în spațiile de depozitare a unor produse alimentare
  • utilizarea unor frigidere neigienizate cu prezența unor insecte moarte
  • unul dintre blocurile alimentare - format din cameră de preparare, magazie, cameră frigorifică - prezenta pereții cu tencuială căzută, tavanul cu infiltrații și pavimetul deteriorate, cu plăci de gresie lipsă, frigidere cu rugină, rafturi și mobilier depreciate, cu un grad avansat de uzură
  • folosirea unui sistem de ventilație neigienizat cu prelingerea condensului pe masa de lucru a bucătăriei
  • utilizarea unor ustensile cu rugină
  • utilizarea unor oale, tigăi, veselă depreciate, cu uzură avansată
  • lipsa verificării metrologice a cântarului din dotarea bucătăriei
  • coloanele de apă și calorifere din zona bucătăriei prezentau vopsea exfoliată ceea ce determină formarea de rugină (care n-ar trebui să existe într-un spațiu în care se prepară hrana)
  • folosirea unei hote din inox neigienizată cu acumulări de grăsime și arsuri utilizarea unor camere frigorifice (spații depozitare) neigienizate.
ADVERTISING

Rămâne să vedem ce vor rezolva administrațiile acestor spitale problemele. Și cum vor asigura hrana din surse alternative, până la redeschidera bucătăriilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇