Alocaţiile copiilor nu cresc din luna iulie. Deputaţii din Comisia de Muncă au respins majorarea

Alocaţiile copiilor nu cresc din luna iulie. Deputaţii din Comisia de Muncă au respins majorarea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Majorarea alocațiilor cu 20% începând cu luna iulie 2021 a fost respinsă, marți, de Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege privind alocațiile copiilor dezbătut deja în Senat a fost adoptat de deputații din Comisia de Muncă cu amendamente care au eliminat majorarea în etape, așa cum prevedea OUG123/2020.

Majorarea alocaților se va face, aşadar, de la 1 ianuarie 2022 doar cu rata inflației.

Au fost 8 voturi "pentru" şi 10 "împotrivă", potrivit Antena3.

Dan Barna a anunțat luni, după ședința coaliției, că s-a decis să anuleze creșterea etapizată prevăzută în OUG dată anul trecut de Guvernul Orban, iar UDMR a venit cu propunerea ca alocaţia să fie diferenţiată în funcţie de veniturile familiilor, însă ar putea fi neconstituțional (Art. 4 alin 2 din Constituție).

ADVERTISING

De altfel, săptămâna trecută, premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care să fie amânată creșterea alocațiilor pentru copii.

Potrivit prim-ministrului, următoarea majorare va avea loc abia anul viitor.

”Bugetul a fost construit pe legislația în vigoare, dar în același timp am aprobat și o strategie fiscal bugetară care arată foarte clar obiectivul nostru de a reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2024.

În același timp, la Senat, amendamentele care arată un nou calendar cu o creștere din 1 ianuarie 2022 a fost votat de toți cei din Coaliție.

ADVERTISING

La Camera Deputaților, nu știu din ce motive, s-a întârziat acest lucru, deși toți avem același obiectiv.

De aceea, dacă proiectul de lege chiar aprobat în această formă va fi atacat de Opoziție la CCR, în aceste condiții mă văd nevoit să aprob o OUG pentru a mă asigura că menținem stabilitatea României în perioada următoare”, a anunțat premierul.

Cât şi când ar fi trebuit să crească alocaţiile

În prezent, alocația este 214 lei pentru copiii între 2 ani şi 18 ani, 427 de lei pentru copiii până la 2 ani și cei cu handicap.

ADVERTISING

În 2020, Guvernul Orban a adoptat OUG 123/2020, ce prevede o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care se face în cinci etape. Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru: iulie 2021,ianuarie 2022 şi iulie 2022.

Proiectul de aprobare a OUG123//2020 urmează să intre marți în plen la Camera Deputaților, care este și forul decizional în acest caz.

Citește pe aceeași temă și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇